Mostečtí strážníci upozorňují: Kočkám hrozí smrtelné nebezpečí, když necháte pootevřené okno
Foto: MP Most
Most

Most -Pokud jste majitelé koček, neměli byste v žádném případě nechávat kočku samotnou v místnosti s nezajištěným oknem otevřeným na ventilaci, i když kočka ve vaší přítomnosti nejeví o pootevřené okno zájem. Pro kočky představuje smrtelné nebezpečí! Pokud jste kolemjdoucí, a zaznamenáte, že v okně bytu uvízla kočka, volejte městkou policii na tísňovou linku 156, případně (mimo Most) hasiče na linku 150.

"Strážníci v Mostě bohužel stále dokola řeší případy zranění, včetně smrtelných, způsobené skřípnutím kočky, která se chtěla dostat ven oknem pootevřeným jen na ventilaci. V posledních týdnech mostečtí strážníci spolu s hasiči dokonce čtyřikrát zasahovali u případu koček, které zůstaly zaklíněné v pootevřeném okně," uvádí mluvčí městské policie Veronika Loucká.

Na linku 156 oznámila žena, že v okně bytového domu pravděpodobně uvízla kočka, protože za oknem strašně hlasitě mňouká. K oznámení byla vyslána nejbližší motohlídka strážníků, kteří na místě našli kočku, které v okně otevřeném na ventilaci uvízla naštěstí jen tlapka. Strážníci kočce tlapku uvolnili a kočka utekla zpět do bytu. Strážníkům se následně podařilo zjistit kontakt na majitele, a informovali ho, aby zvíře odvezl ho k veterináři.

Druhá kočka uvízla v balkonových dveřích otevřených na ventilaci, kde zůstala zaklíněna v oblasti trupu. Třetí kočka byla uvězněna v okně předními tlapkami a hlavou. Také tyto dvě kočky si hlasitým mňoukáním včas zavolaly pomoc, podařilo se je díky oznamovatelům a za pomoci hasičů zachránit, a včas se dostaly k veterináři. Poslední kočku, které v okně ve 3. patře domu uvízla hlava, zatímco měla celé tělo venku, se již bohužel zachránit nepodařilo - lidé si jí všimli a zavolali strážníky až v době, kdy uhynula.


 „Syndrom sklápěcího okna“

  • tento termín označuje zranění, která si kočka způsobí následkem toho, kdy se snaží vyskočit z bytu oknem otevřeným na ventilaci, a zapadne do zužující se mezery ve tvaru V. V okamžiku, kdy se snaží dostat ven, a nemá se o co zapřít, se vlastní vahou dostává stále níž, a může si tím způsobit závažná poranění vnitřních orgánů. Závažnost zranění závisí na tom, jak dlouho byla kočka v okně uvězněná. Může vyváznout bez jakýchkoli následků, ale může mít také trvalé následky. Často tyto případy podle strážníků bohužel končí tragicky - uhynutím kočky.

Nikdy nenechávejte otevřené okno na ventilaci, když je kočka sama doma, a to ani v noci, když spíte. Zabezpečte okna pomocí tzv. mřížky výklopných oken, která zakryje nebezpečnou mezeru i horní část okna, a zamezí tak skřípnutí nebo vypadnutí kočky z výšky. Pevnost a odolnost instalované mřížky otestujte a pak průběžně kontrolujte. Pomoci může také dětská pojistka na nábytek, kterou nalepíte na okno, a pak můžete snadno regulovat šířku otevření okna. Vhodné je také na domovní dveře umístit nápis, aby žádný člen domácnosti, včetně dětí, při odchodu z bytu nezapomněl zavřít okna.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru