Pohonné hmoty v Česku i nadále rychle zlevňují. Jak to bude s cenami příští týden?
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Pohonné hmoty za uplynulý týden dál zlevnily, nafta o víc než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 38,47 koruny, před týdnem byl o 87 haléřů dražší. Nafta zlevnila na litru o 1,14 koruny, za litr teď řidiči dají průměrně 39,86 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Poprvé od prvních dní ruské invaze na Ukrajinu jsou nyní oba základní druhy pohonných hmot k mání za méně než 40 korun na litr.

"V příštím týdnu pohonné hmoty dále zlevní, ačkoli již méně výrazně. Benzín zlevní o zhruba šedesát haléřů na litr, nafta o devadesátník na litr. Pokračuje totiž pokles cen ropy na světových trzích a zlevňují rovněž paliva na komoditní burze v Rotterdamu. Ropa Brent včera během obchodování zlevnila dokonce pod úroveň 77 dolarů za barel, což znamená, že byla nejlevnější od prosince 2021. Nafta na burze v Rotterdamu je nyní nejlevnější od začátku letošního února," komentuje současnou situaci na trhu ekonom Lukáš Kovanda.

Koruna navíc za posledních zhruba 30 dní citelně, o více než čtyři procenta, zpevnila vůči dolaru, což jen přispívá ke snížení cen pohonných hmot v ČR. Koruna je nyní vůči dolaru nejsilnější od první poloviny letošního června.

"Ropa Brent za poslední dva týdny zlevnila o bezmála osm procent, v přepočtu do korun – tedy po zohlednění kursu – pak přibližně rovněž o devět procent. Velkoobchodně prodávaná nafta na burze v Rotterdamu stojí nyní v přepočtu do korun o přibližně dvanáct procent méně než před dvěma týdny, v dolarech je levnější o jedenáct procent. Tento vývoj teprve ještě čerpací stanice v Česku do svých cen plně promítnou," vysvětluje Kovanda.

Cena ropy se tak, podle ekonomů, stabilizuje nejdříve ve druhé polovině prosince. Do té soby pohonné hmoty zlevní dále výrazněji pod úroveň 40 korun za litr.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru