V novém jízdním řádu přibude vlaků s Wi-Fi, přepravou jízdních kol a bez bariér
Rychlík Českých drah Krušnohor. Foto: Oldřich Hájek
Most

ČR - České dráhy v novém jízdním řádu 2023 podstatně rozšíří nabídku služeb ve svých vlacích. Nejvíce přibude vlaků s Wi-Fi, nabídkou přepravy jízdních kol, bez bariér nebo s možností napájet cestoví elektroniku. Národní dopravce má v jízdním řádu zavedeno celkem 9 197 různých vlaků. Denně pak vypraví v průměru 6 736 spojů. Spoje Českých drah najedou během roku zhruba 118 milionů kilometrů. Nový jízdní řád bude platit od této neděle 11. prosince 2022.

„Zaměřujeme se hlavně na rozvoj služeb spojených s digitálními technologiemi a mobilitou. Ty jsou mezi našimi zákazníky nejžádanější. Mezi priority patří nabídka Wi-Fi v našich vlacích. Počet spojů označených v jízdních řádech značkou Wi-Fi stoupne zhruba o 900 na téměř 3 200 vlaků. Z toho je více než 500 spojů dálkové dopravy. Dálkové vlaky tak máme pokryté z více než 90 %,“ říká Michal Krapinec, generální ředitel a předseda představenstva Českých drah.

S využitím cestovní elektroniky, jako jsou mobilní telefony, smartphony, tablety nebo notebooky, souvisí i možnost jejich napájení během jízdy. Množství železničních vozů národního dopravce je vybavena zásuvkami 230 V 50 Hz a modernější z nich i USB konektory. Nejmladší soupravy mají i speciální výkonné napájení pro dobíjení elektrokol a invalidních vozíků. Symbol elektrické zásuvky ponese v jízdním řádu 2023 téměř 2 300 spojů. Je to zhruba o 800 vlaků víc než letos.

„Systematicky postupujeme také v odstraňování bariér a zvyšování mobility našich občanů. S tím souvisí vedle možnosti dobíjet baterie elektrokol a především invalidních vozíků v nejmodernějších vlacích především jejich bezbariérovost. Do nového jízdního řádu vstupujeme se značkou bezbariérovosti už u 6 201 spoje, což je zhruba o 800 vlaků více než letos,“ zdůrazňuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

K ekologické mobilitě přispívá i možnost přepravit jízdní kola. Vlaků s některým ze symbolů kola a s jeho snadnou přepravou budeme mít v novém jízdním řádu více než 7 500, tedy zhruba o 700 víc než nyní. Uvedené počty spojů se vztahují k celkovému počtu vlaků, které má národní dopravce v jízdním řádu 2023 zavedené.

V jízdním řádu 2023 mají České dráhy zavedeny celkem 9 197 různých vlaků. S přihlédnutím na omezení v jejich jízdě, např. některé spoje jezdí jen v pracovní dny, některé spoje o víkendech nebo v určitém časovém období, je denní průměr nabízených spojů 6 736. Za rok vypraví České dráhy skoro 2,5 milionů vlaků, které během jízdního řádu ujedou zhruba 118 milionů kilometrů. To je denně v průměru 324 000 kilometrů. Přibližně dvě třetiny z tohoto výkonu připadá na regionální spoje (osobní a spěšné vlaky) a třetina na dálkové vlaky. Celkový rozsah dopravy zajišťovaný Českými drahami bude v roce 2023 velmi podobný jako v končícím roce.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru