Majitelům pozemků v lokalitě Na Sadech se nelíbí nový územní plán města. Z jejich stavebních parcel může udělat veřejnou zeleň
Setkání majitelů pozemků v lokalitě Na Sadech s novináři. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Skupina majitelů pozemků, které se nacházejí od mosteckého Baumaxu k Hyperalbertu a Vtelnu, má obavy z nového územního plánu města. Mohl by z jejich stavebních parcel v lokalitě Na Sadech udělat místo pro veřejnou zeleň. V pondělí odpoledne se sešli na okraji dotčených pozemků, aby o problému informovali novináře. Situaci s nimi přijel řešit i primátor.

„Nový územní plán ve svém důsledku znehodnotí pozemky na kraji města. Ruší se sedm lokalit pro výstavbu a vzniká pouze jediná lokalita pro výstavbu rodinných domů ve Vtelně,“ uvedl v prohlášení za majitele pozemků Pavel Mleziva.

V minulém týdnu k novému územnímu plánu města vydalo své stanovisko i opoziční Sdružení Mostečané Mostu (SMM). Upozornilo, že vlastníkem pozemků ve Vtelně, kde by se dalo stavět prakticky jako na jediném místě, je firma Bestla, jejímž jediným majitelem je Ivan Paparega, otec primátora. Primátor argumentuje tím, že žádosti o zařazení pozemků, které jsou zmiňovány SMM, do nového územního plánu, byly doručeny na podatelnu magistrátu města v únoru 2013. „Tedy v době, kdy jsem seděl v opozici a nebylo možné předvídat, že v době schvalování nového územního plánu budu primátorem města,“ uvedl Jan Paparega. „Práce na novém územním plánu započaly dříve, než-li jsem byl zvolen primátorem města Most,“ doplnil.

2703pozemky01

Setkání majitelů pozemků v lokalitě Na Sadech s novináři. Parcely zde má několik desítek lidí, asi desetina pozemků je města. Foto: Oldřich Hájek

Podle majitelů pozemků v lokalitě Na Sadech s sebou změna územního plánu přináší možnost výstavby rodinných domů v horší lokalitě, s vyššími náklady, znehodnocení nejen městských pozemků dlouhodobě určených pro výstavbu rodinných domů. Jak bude územní plán definitivně vypadat, není ale ještě zcela jisté. „Jedná se o návrh nového územního plánu, jehož definitivní podobu nyní nelze předjímat, tedy pozemky, které jsou ve vlastnictví společnosti, kterou vlastní můj otec, nemusí být v konečném důsledku do nového územního plánu vůbec zapracovány,“ dodal Jan Paparega.

Finální podobu nového územního plánu bude schvalovat zastupitelstvo města Mostu čítající 45 zastupitelů. Rozvoj města není v kompetenci primátora, ale v kompetenci náměstka primátora, který bude finální podobu nového územního plánu předkládat. S majiteli pozemků v lokalitě Na Sadech se primátor při pondělním setkání dohodl na dalším společném postupu.

Psali jsme

{article 19378}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

 

Dohady o skutečné hodnotě pozemků ve Vtelně

Jak Sdružení Mostečané Mostu, tak majitelé stavebních pozemků, z nichž by se mohla stát veřejná zeleň, poukázali na zisk primátorova otce v případě jeho pozemků ve Vtelně na 130, respektive 150 milionů korun. „To je zcela účelovou lží SMM, připustíme-li, že předmětné pozemky budou v novém územním plánu schváleny jako pozemky, na kterých bude možné realizovat zástavbu. Cenu 130 milionů korun by mohly dosáhnout pozemky o hodnotě cca. 1.400,- Kč /m2, což není ani tržní hodnota zasíťovaných stavebních pozemků, které se v Mostě prodávají. Hodnota pozemků daného charakteru bez infrastruktury (jejíž zbudování na 1m2 je cca. 500-600,- Kč) je násobně nižší. Pro orientaci cca. 150 - 200,- Kč/m2. Toto tvrzení je zcela ubohé a tendenční a samozřejmě v dané věci zvážím příslušné právní kroky,“ uvedl na dotaz našeho serveru Jan Paparega.

SMM označilo počínání primátora jako „o likvidaci konkurence a zločin na obyvatelích města Mostu protěžováním vlastní rodiny“. Primátor nezastírá, že bude-li nový územní plán projednáván v podobě, která byla prezentována při veřejném projednání, bude ve střetu zájmů, který je v takovém případě povinen nahlásit. „Skutečnost, že jsem nyní primátorem města ovšem nesmí nijak omezovat mou osobu ani mé rodinné příslušníky a zkracovat je na svých právech. Na rozdíl od jiných vrcholných politiků naší republiky se nesnažím jakkoliv skrýt nebo zastřít rodinné vazby a zcela transparentně je přiznávám. V daném případě se nejedná o zločin či likvidaci konkurence, jak je uváděno, ale o zcela zákonný postup,“ reagoval.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru