UNIKÁT: V Mostě vzniká Severočeská epopej, půjde o jedenáct metrů velký obraz zachycující náš kraj
Fotograf Jan Hodač (vlevo) a malíř Eduard Bárta. Po dohodě můžeme zveřejnit malou část rozpracovaného obrazu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Na Mostecku vzniká jedinečné dílo zachycující Ústecký kraj velkolepým způsobem. Vytváří jej mostecký malíř Eduard Bárta podle konceptu fotografa Jana Hodače.

Ten s ním má velké plány. A „velké“ zde berte opravdu doslova. „V příštím roce, jestli se nic nestane a vyjdou klíčová jednání, budu vytvářet velký výstavní projekt pro Mostecké muzeum – Severočeskou epopej,“ říká Jan Hodač. Pro tento účel vzniká unikátní obraz. Až bude hotový, nazvětšuje se až do opravdu olbřímích rozměrů 7 x 11 metrů a zabere celou zadní stěnu největší výstavní síně v kraji. I proto předloha vzniká vypracovaná do nejmenších detailů.

Eduard Bárta už na obrazu intenzivně pracuje několik měsíců. „Neudělal jsem kvůli tomu skoro nic jiného,“ směje se nad olejomalbou, která už má jasné obrysy. Ještě ale několik měsíců práce chybí. „Není to mapa, není zde vše zachyceno jako ve skutečnosti,“ dodává umělec, který se drží svého rukopisu. Známého dráčka z jeho obrazu tady ale budete hledat marně, přesto působí už nyní obraz pohádkově.

A co je na obrazu k vidění? Vše, co má nějak charakterizovat Ústecký kraj při idealizovaném panoramatickém pohledu jakoby z Krušných hor nad zámkem Jezeří. Vidíte památku v popředí, Mostecko s Hněvínem, chemičku, městečka dál: Bílinu, Osek, Litvínov, v pozadí Louny a sopečné vrchy Českého středohoří. Chybí třeba ještě dodělat prostředí šachty právě pod zámkem. Ani s ní ale nepůjde o ponurý obraz. Vše je vyvedeno ve veselých barvách, už v této fázi působí dílo velmi pozitivně. „Odráží i moji tvorbu,“ dodává kreativní fotograf s osobitým pohledem na naši krajinu s nádhernou přírodou, dynamickou krajinou i fotogenickým průmyslem. „Severočeská epopej bude po 15 letech takovým završením mé krajinářské tvorby a bude jí doprovázet 100 velkoformátových fotografií,“ poznamenal ještě Jan Hodač, který jezdí vznikající obraz průběžně konzultovat a dokumentovat.

Dílo, kterým Severočeská epopej bude, může kromě výstavy v muzeu později reprezentovat jedinečným způsobem Ústecký kraj třeba na veletrzích cestovního ruchu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru