Mleté vepřové z mostecké masny mohlo způsobit salmonelu
Závadný vzorek. Foto: SZPI
Most

Most - Státní veterinární správa zjistila v mostecké provozovně Bilbo šmak v Gorkého ulici potenciálně nebezpečnou potravinu. Jednalo se o mleté vepřové maso.

Ve vzorku byla prokázána přítomnost Salmonella spp., která může způsobit onemocnění salmonelózou, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut.

O výsledcích kontroly informoval v pátek web Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz.

Jednalo se o mletý masný polotovar z vepřového masa. Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní veterinární správy. Vzorek byl odebrán 24. května, maso mělo použitelnost do 26. května letošního roku.

Jak se vyhnout salmonele

Salmonely způsobují střevní a horečnatá onemocnění. K důležité prevenci salmonelózy patří zabránění sekundární kontaminace potravin při přípravě pokrmů a v potravinářském průmyslu. Dále je kromě běžných hygienických pravidel nutno používat dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání. Teplota už kolem 60 °C by salmonely v potravinách měla zničit, doporučuje se ale vyšší teplota, nad 80 stupňů Celsia. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí. Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru