V pátek ještě ne, ale pak to přijde: Tropická tsunami na obzoru
Čtvrtek ještě moc slunečný pohled z Meziboří do podhůři nenabízel.
Most

Mostecko - Leč ve čtvrtek večer krátkozraký pohled z litvínovského, mezibořského i mosteckého okna příliš upoceně (letně) neskončil, dalekozraké numerické modely mají jasno v tom, že na mosteckém obzoru začíná vycházet tropická tsunami.

Tou je samozřejmě myšlen příliv (velmi) teplého vzduchu, jenž bude už brzy nejen mostecké nejvyšší odpolední teploty hnát nad hranici 30 °C. Pokud se Vám tedy líbí, když rtuť teploměru pobývá mezi 30 a 40 °C, čekají Vás menší žně. Máte-li naopak rádi chladnější a na oblaka více bohaté počasí, musíte uznat, že na Vás troposféra v posledních dnech myslela více než dost.

V pátek 28. července ještě bude pokračovat dodávka nepraživého a vlhkostí více obdařeného vzduchu z Atlantického oceánu, pravdou nicméně, že se směr větru začne pozvolna stáčet k jihu. V noci a ráno lze ještě čekat velkou oblačnost s tím, že nějaká ta sprška, ať už menší či větší, rozhodě nepřekvapí. Později se mraky začnou lidově řečeno honit, jinak řečeno jich chvíli bude méně, chvíli zase více, však to znáte – v průměru polojasno. Počínaje pokročilejší fází odpoledne na dešťové kapky zapomeňte, do té doby přinejhorším (decentní) přeháňka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 25 °C, v 7 hodin kolem 15 až 17 °C.

V sobotu 29. července bude ze zcela neznámých důvodů převážně slunečno, to znamená skoro jasno až polojasno, těch několik předvádějících se oblaků bude pobývat ve vysokém patře, což v překladu do normálštiny znamená, že v prvních 50 % posledního červencového víkendu deštníky rozhodně potřeba nebudou. A protože se ručičky větroměrů, odborně anemometrů, stočí k jihozápadu, rovněž se oteplí. Nejvyšší odpolední teploty se konkrétně budou pohybovat okolo 25 až 27 °C, v 7 hodin, pokud například vyrazíte na houby doufajíc, že tentokrát opravdu najdete houby, počítejte s teplotami kolem 15 až 17 °C.

V neděli 30. července to začne - poobědové teploty se budou motat až okolo 29 až 31 °C, ráno kolem 17 až 21 °C. Zejména v nočním, ranním, dopoledním a zpočátku také odpoledním čase může mosteckým vzdušným prostorem prolétat nějaká ta oblačnost, nicméně nebojte, močit nebude, pouze se přiletí podívat na krásy Mostecka. Především v oblasti Krkonoš, Orlických hor, Hrubého Jeseníku a Moravskoslezských Beskyd to v průběhu odpoledne vypadá na nějakou tu přeháňku nebo bouřku, u nás zdá se bude klid. Čili dokonale slunný den nejspíše ne, ale na druhou stranu ani ubrečený. Teplo bude, to je jisté.

Předběžný výhled nejvyšších odpoledních teplot v dalších dnech (bavíme se o Mostecku, nikoli například o jižní Moravě):

  • Pondělí 31. července – okolo 31 až 33 °C
  • Úterý 1. srpna – okolo 30 až 32 °C
  • Středa 2. srpna – okolo 31 až 33 °C
  • Čtvrtek 3. srpna – okolo 33 až 35 °C
  • Pátek 4. srpna – okolo 30 až 32 °C

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru