VIDEO: Na bordel v exekucích doplácíme všichni, říká Gabriela Nekolová
Gabriela Nekolová, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí autorka programu RESTART (vpravo).
Most

Ústecký kraj - „Zadluženost českých občanů je v některých regionech naprosto alarmující a nejhůře je na tom náš Ústecký kraj, kde se na exekucích vymáhá skoro 29 miliard Kč. Přitom se nutně nejedná vždy o selhání osob, které se do dluhů dostaly, ale také o chybu systému,“ říká Gabriela Nekolová, náměstkyně ministryně práce a sociálních věci a autorka programu RESTART.

Začátek demokracie a tržní ekonomiky v ČR sebou v 90. letech přinesl potřebu mnoha nových zákonů. Ne všechny se podařilo připravit dostatečně rychle a v potřebné kvalitě, což vytvořilo legislativní mezery, které mnozí zneužili. Někteří lidé nebo firmy bohatli na neférově nastavených půjčkách, zatímco zbytek populace na to doplatil. Našli se ale i tací, kteří si ze života na dluh udělali životní styl na úkor všech ostatních. Problém, s nímž se potýkáme dnes, je tedy nechtěný pozůstatek nedostatečné role státu a stát za něj musí přijmout svůj díl odpovědnosti.

„Některé věci se už podařilo změnit, ale stav exekucí v Ústeckém kraji i celé ČR ukazuje, že to nestačí. Proto také kandiduji ve volbách do poslanecké sněmovny – abych řešila podobné chyby v legislativě, které dopadají na nás všechny, a to více v Ústeckém kraji. Dílčí věci k systémovému řešení exekucí se nám již podařilo zakomponovat do programu RESTART na pomoc strukturálně postiženým krajům, další bohužel musí počkat až na novou Sněmovnu,“ dodává Gabriela Nekolová.

Dlouhodobě špatná ekonomická a sociální situace Ústeckého kraje přispěla k tomu, že máme nejvyšší podíl osob v exekuci z celé ČR (16,6% obyvatel). Je to také jeden z důvodů, proč i přes současný hospodářský růst stále vysoký podíl obyvatel kraje zůstává v evidenci úřadu práce. Řada z nich je kvalifikovaná a práce schopná, ale nemají žádnou motivaci legálně pracovat, protože o většinu výdělku díky exekuci přijdou. „Pokud tuto situaci nezměníme, zaměstnavatelé začnou dovážet pracovní sílu ze zahraničí, zatím co my, budeme naše lidi živit sociálními dávkami, ve výsledku na nefunkční systém tedy doplatíme všichni,“ upozorňuje Nekolová.

Video

Gabriela Nekolová - Co chci změnit:

• Zjednodušit podmínky tzv. osobního bankrotu pro lidi, kteří se své závazky snaží hradit.
• Zpřísnit pravidla pro osoby v evidenci úřadu práce a příjemce sociálních dávek v exekuci, tak aby jim vznikla povinnost účinného řešení jejich závazků a předcházení dalších dluhů.
• Rozšířit možnost odvolávat se proti rozhodnutím exekutora, v případech, kdy to nyní nelze, například proti odmítnutí exekutora sloučit exekuce, které vede u stejného věřitele a dlužníka.
• Snížit administrativní zátěž kladenou na zaměstnavatele osob v exekuci. Například sjednocením formy exekučních příkazů a omezením úkonů a údajů, které může exekutor po zaměstnavateli vyžadovat.
• Zavést odklad splátek po dobu 3-6 měsíců pro pracující osoby v exekuci, které nastoupí do zaměstnání z evidence úřadu, aby byla poskytnuta možnost zapracovat se v novém zaměstnání a dosáhnout na stabilní příjem.
• Zkvalitnit síť poraden garantovaných státem, které mohou poskytovat pomoc jak dlužníkům, tak i zaměstnavatelům a současně poskytovat podporu úřadům práce při řešení exekucí uchazečů o zaměstnání
• Posílit výuku finanční gramotnosti a bezpečnosti již na školách s cílem posílení zodpovědnosti.

Ústecký kraj:

• Počet obyvatel nad 15 let 692 613
• Počet obyvatel v exekuci 115 090
• Podíl obyvatel v exekuci 16,62%
• Počet exekucí 613 498
• Exekučně vymáhaná jistina 28 793 452 227 Kč
• Průměrná jistina na exekuci 46 933 Kč

1209exekuce

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru