Počasí: Čeká nás diktatura severozápadního proudění
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Během pondělního odpoledne začalo na Mostecku pršet. Příčinou byl příchod studené fronty, která, pro leckoho bohužel, odstartuje nadvládu vlhkého a teplem nepříliš obdařeného severozápadního proudění. Momentálně se zdá, že tento charakter povětrnostní situace vydrží (minimálně) až do konce tohoto týdne, nadcházející dny proto mnoho slunečních paprsků a s babím létem sympatizujících poobědových teplot nenabídnou.

V úterý 3. 10. 2017 bude až do rané fáze odpoledne zataženo s deštěm, posléze začne od severozápadu oblaků rychle ubývat a ze zatažena se relativně kvapně stane polojasno až skoro jasno/jasno. Předpokládané úhrny srážek: 10 až 15 mm. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 13 až 15 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 10 až 12 °C.

Ve středu 4. 10. 2017 se částečně prosadí oblast vyššího tlaku vzduchu se středem kdesi nad severním Středomořím, zásluhou čehož se polovina pracovního týdne obejde beze srážek. Nicméně celodenní azuro se konat nebude, rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu úřadující nad evropským severem bude natolik drzá, že navzdory vládě tlakové výše do mosteckého vzdušného prostoru bude expedovat oblaka, byť nevodonosná. Počínaje ránem a konče večerem proto počítejte s převážně oblačnou oblohou, ačkoli nějaký ten paprsek slunce se přesto skrze oblačnost protlačit může. Předpokládané srážkové úhrny: 0 mm. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 13 až 15 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 7 až 9 °C.

Ve čtvrtek 5. 10. 2017 započne avizovaný příliv vlhka a chladu od severozápadu, to znamená z Atlantiku. Proč? Výše zmíněná tlaková níže nad severní Evropou vytlačí onu nepříliš sebevědomou anticyklónu a po její zadní (západní) straně do Mostecka začne pronikat vzduch mající původ až nad Islandem. Už od ranních hodin nám bude dělat společnost oblačná až zatažená obloha s tím, že nejspíše někdy po obědě začne pršet. Předpokládané úhrny srážek: 5 až 10 mm. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 12 až 14 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 9 až 11 °C.

V pátek 6. 10. 2017 by mělo pokračovat severozápadní proudění přinášející hodně oblaků – přestože by oblačnostní dění na mosteckém nebi mělo být trochu proměnlivé, dominovat by mělo oblačno. Dešťovým kapkám se na 99 % nevyhneme, fakticky by měly hrozit po celý den, a to především v Krušných horách (jako obvykle při severozápadním větru). Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat okolo 11 až 13 °C, 7. hodina by měla naservírovat hodnoty kolem 7 až 9 °C.

Co se víkendu týče, existují určité šance, že se prosadí vybíhající azorská tlaková výše. Tak jako tak, prozatím se zdá, že advekci na vlhkost bohatšího vzduchu z Atlantického oceánu zabráněno nebude, čili jak v sobotu, tak také v neděli to vypadá na povětšinou oblačno s přeháňkami. Předpokládané srážkové úhrny: 3 až 5 mm. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat okolo 10 až 13 °C, 7. hodina by měla nabídnout hodnoty kolem 6 až 9 °C.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru