Vojtěch Václav Pour: Ne všechny oblasti jde spravovat jako byznys
Vojtěch Václav Pour (vpravo) s lídrem kandidátky Jaroslavem Foldynou (vlevo)
Most

Ústecký kraj - Číslo čtyři na kandidátce sociální demokracie patří Vojtěchu Václavu Pourovi. Kandidátu, který otevřeně ukazuje na problémy, které je snadné odstranit, ale dosud k tomu chybí politická vůle. Jemu však nechybí ani vůle, ani schopnost naslouchat lidem.

Jste zastupitelem, byl jste starostou, dokonce jedním z nejmladších, do ČSSD jste vstoupil v roce 2008. Co vás komunální politika naučila a myslíte si, že díky tomu se budete umět prosadit ve vládě?

V první řadě musím říci, že neusiluji o svoje členství ve vládě. Pokud se týká Sněmovny a mojí možné účasti. Zde si dovolím tvrdit, že jsem schopen se uplatnit obdobně, jako mnozí další, kteří budou zvoleni poprvé. Jsem sice mladší, avšak kde je záruka, že starší a zkušenější člověk bude pracovitější či bude více naslouchat potřebám lidí ze svého kraje. Možná je dokonce určitou výhodou nebýt zatížený žádnou minulostí. Nečekám, že mi kvůli věku bude cokoli ulehčováno či odpouštěno. Komunální politika mě naučila mluvit s lidmi, naslouchat jejich potřebám a umět na ně reagovat. Prostě pracovat ve prospěch občanů. Bez toho, aby politik znal problémy a potíže lidí – a následně je řešil, nemůže smysluplně pracovat. To je základní princip, kterého se držím.

Jednou z oblastí, s níž se chcete jako poslanec pustit do boje, je drahá voda. Myslíte, že je v moci politika toto ovlivnit, že vám to podnikatelé dovolí? Bylo by možné vodu zlevnit, nebo je spíše pravděpodobnější, že by se po několik dalších let neměla cena zvyšovat?

Jsem připraven spolu s ostatními poslanci za ČSSD nebo i z jiných politických stran usilovat o změnu v této oblasti. Je důležité umožnit samosprávným celkům, ať už obcím nebo krajům, buď přímou správu vodovodů a kanalizací, nebo se alespoň významně na ní podílet, a tím zajistit přijatelnou cenu vodného a stočného. Není možné pokračovat v tom, že tam, kde jsou vlastníci nebo správci sítí v postavení akcionářů, budou o všem rozhodovat zahraniční majitelé nebo zástupci dvou tří velkých měst. Jejich rozhodnutí musí být reálně ovlivňována zbývající částí samosprávy ve prospěch všech občanů, ať už z malé vesnice či velkého města. Musí se to změnit, i kdyby cestou speciální právní úpravy.

V devadesátých letech byli lidé přesvědčováni, že všechno je byznys. Tedy i vodohospodářství, veřejná doprava, energetika, zdravotnictví, školství a další služby, které mají být pro občany. Já tvrdím, a na tom si trvám, že v těchto oblastech se musí významně promítat veřejný zájem. Neznám byznysmena (kapitál), který by se dobrovolně vzdal byť jen části zisku. A neznám byznysmena, který by zisk neviděl všude tam, kde jsou (veřejnoprávní) peníze. Námitku, že co není soukromé, a kde není motiv zisku, je automaticky neefektivní, odmítám.


Ing. Vojtěch Václav Pour

  • Kandidát za ČSSD
  • Narozen v roce 1989
  • Středoškolský učitel, zastupitel Městyse Ročov
  • Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze

Zaměřit se chcete také na lichvu, která sužuje nejen sociálně vyloučené oblasti. Máte konkrétní nápad, jak se s lichvou vypořádat, nebo hodláte v případě úspěšné kandidatury oslovit odborníky a společně s nimi vymyslet, co by se dalo dělat?

Na tuto otázku je odpověď podobná jako na předchozí. Ten, kdo má k dispozici volný finanční kapitál se ho logicky snaží zhodnotit. To je i případ bank. Jenže, ty podléhají poměrně silné regulaci, ať již přímou zákonnou úpravou nebo prostřednictvím centrální banky. To, co do značné míry uniká, jsou šmejdovské praktiky v oblasti nebankovních půjček. Došlápnout si na ně není žádný složitý právní problém. Úskalí spočívá v dostatečně silné politické vůli a křiku některých politických subjektů, že regulace této oblasti zákonem je omezování svobody podnikání, že každý má právo se svobodně rozhodnout, jestli si nebankovní půjčku vezme a za jakých podmínek. Zkrátka řečeno, stačila by zákonná úprava, pravděpodobně v rámci ochrany spotřebitele nebo obecně v občanském zákoníku, že úrok větší než například 15 % ročně nepožívá žádné právní ochrany a že splatnost půjčky nesmí být kratší než např. trojnásobek doby, za kterou si je dlužník schopen na jistinu půjčky vydělat při příjmech, které má v době poskytnutí půjčky.

Propagujete také dostupnou zdravotní péči – je v silách státu toto zajistit, když se zdravotnictví stále potýká s podfinancováním? Měly by být všechny zdravotnické obory dostupné v každém okrese, případně je možná cesta několika vysoce specializovaných pracovišť na srovnatelné úrovni se západním světem?

Existují specializovaná pracoviště, kterých může být jen několik v celé republice. Jiná věc je však dostupnost základní lékařské péče poskytovaná v nemocnicích či vytvoření dopravní infrastruktury, která umožní přepravu pacientů vozy rychlé záchranné služby v minimálním čase do místa, kde bude pacientům poskytnuta zdravotní péče odpovídající jejich zdravotnímu stavu. Nakonec zbývá otázka pohotovostních služeb, aby se včas mohlo adekvátně pomoci potřebným. Zdraví obecně a záchrana lidských životů prostě nesmí být předmětem generování zisku, ale nejvyšším zájmem státu ve prospěch společnosti.

Mohl byste na závěr občanům říci, proč by měli jít v pátek a sobotu volit právě sociální demokracii?

Již jednou jsem na tuto otázku odpovídal v jiném rozhovoru a povím to samé. Je to jednoduché. Pokud sociální demokracie nebude moci ve vládě prosazovat svůj program, tak nastane to, že se budou postupně a pod krásnými slovy o svobodě a demokracii, případně o rádoby šetření ve prospěch budoucích generací, odbourávat všechny věci, které naše strana garantuje. Jedná se o bezplatné státní školství, pro lidi stále ještě levné a dostupné zdravotnictví, zvyšování důchodů a mezd, sociální podporu matek samoživitelek, starých a bezmocných, dotovanou dopravu a další důležité věci, které sociální demokracie prosadila. Bohužel, neuměla je srozumitelně sdělit veřejnosti. A jestli si někdo myslí, že velký kapitál bude sám sebe obírat ve prospěch obyvatel, tak věří na pohádky. K tomu zřetelně musím říci i další věc. Jsou mezi námi zároveň tací, kteří velmi chytře dokáží ze sociálního systému pouze brát a jsou pevně odhodláni nikdy do něj ničím nepřispět. I když by s ohledem na svoje zdraví a věk mohli. A na ty hodlá být sociální demokracie podstatně přísnější než dosud. To říkám na rovinu.

Co byste si přál nejen jako politik, ale i jako člověk, který žije v Ústeckém kraji?

Mám dvě přání. Zaprvé bych chtěl přispět k tomu, aby politici nebyli odtrženi od reality, protože jinak politika ztratí smysl. Zadruhé si přeji, aby Ústecký kraj své požadavky směrem ke vládě prosazoval společně, protože jestli má a může mít nějaké šance na rychlejší, úspěšný a zasloužený rozvoj, musí táhnout za jeden provaz. Stát našemu kraji hodně dluží, proto je důležité šanci nepropásnout. Děkuji občanům za hlas pro číslo 4.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru