PhDr. Ing. Zdeněk Matouš, Ph.D., MBA, starosta Krupky, radní Ústeckého kraje a kandidát za ČSSD do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

V prevenci kriminality se chcete soustředit především na děti, jak ale na to?

Vždy platilo, že kdo si hraje, nezlobí. Děti musí mít možnost trávit svůj čas kvalitně, a především tam je nutné směřovat podporu měst ale i státu.

Myslíte tím posílat peníze do mládežnických organizací?

Je třeba podpořit organizace, které se zabývají volnočasovými aktivitami dětí, aby byly finančně dostupné všem sociálním vrstvám.

Chcete zájmové kroužky pro děti zadarmo?

Lidé, kteří s dětmi ve svém volném čase pracují, to dělají většinou jen za symbolickou odměnu nebo zcela zdarma. I tak je ale nutné platit pronájmy sportovišť, vybavení, dopravu. Když umožníme dětem trávit volný čas při sportu nebo jiném koníčku, udržíme v nich tyto zájmy do dospělosti a dostaneme je z ulice od drog a kriminality. Zcela zdarma ne, ale finančně dostupné pro všechny.

Proč si myslíte, že by to mohlo fungovat?

Mám takovou zkušenost z Krupky, kde podporujeme děti v jejich zájmech, ať už je to sport nebo jiná aktivita.

Podporu si ale zaslouží i senioři, nemyslíte?

Je samozřejmostí postarat se o své seniory. To platí pro každého osobně, pro města i pro stát. Senioři potřebují péči a musí se jim dostávat.

Kde končí odpovědnost rodina a začíná odpovědnost měst a kraje, potažmo státu?

Pokud je to v silách dětí, měly by udržet své rodiče v domácí péči, kde jsou zvyklí a kde je jim nejlépe. Další na řadě jsou města, která by měla zajistit dostatek dostupného sociálního bydlení pro seniory v domovech s pečovatelskou službou. Zvláštní, náročnější a nákladnější péči v domovech se speciálními režimy pro seniory, kteří už nezvládnou vzhledem ke svému zdravotnímu stavu ani základní péči o sebe sama, by měl zajistit kraj a stát.

Podporu žádáte také pro složky integrovaného záchranného systému. Zdá se vám, že jsou na tom záchranáři v České republice špatně?

Ústecký kraj podporuje složky Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje. Při neštěstích jsou záchranáři první na místě. Na nich závisí lidské životy, zdraví a záchrana majetku. Musí mít pro svou práci odpovídající vybavení, musí být za svou práci oceněni. Postupně se daří dostat vybavení i k jednotkám dobrovolných hasičů. Nemají se špatně, měli by se ale mít ještě lépe.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru