Teploty decentně povyrostou, srážek bude pramálo
Podzimní silnice mezi Osekem a Litvínovem. Ilustrační foto
Most

Mostecko - V neděli 22. října 2017 v době od 1:00 do 6:00 se Mostecko dočkalo relativně štědré srážkové činnosti, když obdrželo celkem 16 litrů vody na metr čtvereční. Naše domovina byla v rámci Ústeckého kraje pátou nejdeštivější lokalitou, tou první byl Žatec, který se dočkal 24 litrů vody na metr čtvereční. Nadcházející dny mnoho dešťových kapek nenabídnou, ačkoli o oblačnosti totéž úplně říci nelze. Dobrou zprávou rovněž může být to, že se krapet oteplí. Suma sumárum je před námi celkem příjemné počasí.

V pondělí 23. 10. 2017 bude pokračovat příliv vlhčího vzduchu z Atlantického oceánu, a to po přední straně tlakové výše se středem nad jižní Francií. Atlantická vlhkost se v našem vzdušném prostoru bude s chutí měnit v oblaka, na startu nového pracovního týdne, již posledního říjnového, proto celodenní azuro ani omylem nečekejte. Dění na obloze bude proměnlivější, povětšinou ale bude polojasno až oblačno, spíše to druhé. Pršet na 90 % nebude, zbylých 10 % = případná slabá přeháňka. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 11 až 13 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 6 až 8 °C.

V úterý 24. 10. 2017 se většina ručiček evropských mechanických barometrů ocitne ve vyšších hodnotách – střední a částečně také západní Evropě bude velet oblast vysokého tlaku s centrem nad Alpami, východní Evropě pak bude kralovat další a o poznání prostornější oblast vysokého tlaku se srdcem kdesi nad evropským Ruskem. Ráno a dopoledne to vypadá na skoro jasno až polojasno, nicméně počínaje polednem a konče večerem bude na obloze dominantní bílošedý odstín. Srážky naštěstí na 99 % žádné, zbylé 1 % = nikdy neříkejte nikdy. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 12 až 14 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 5 až 7 °C.

Ve středu 25. 10. 2017 nadále angažování ze strany tlakové výše – na 99,9 % nespadne ani kapka. Se sluníčkem to ale bohužel až tolik žhavé nebude, hrozit totiž bude nízká oblačnost (té jsme si užili dosyta ve druhé polovině zesnulého týdne), pokud nám dá pokoj, tak se dozajista nevyhneme většímu počtu oblačnosti vysokého patra, která ale na rozdíl od oblaků nízkých alespoň částečně propouští sluneční paprsky. Sečteno a podtrženo: beze srážek, k tomu nějaký ten oblak. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo sympatických 16 až 18 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 7 až 9 °C.

Ve čtvrtek 26. 10. 2017 by směrovky tuzemských anemometrů (větroměrů) měly pozvolna začít hovořit o severozápadním větru, který s nejvyšší pravděpodobností nepřehlédnutelně srazí víkendové teploty. Předtím, to znamená během čtvrtečního dne, by ale ještě měla finišovat dodávka tepla, která by se měla postarat o nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 18, možná až 19 °C. V 7 hodin bychom se měli dočkat hodnot kolem 8 až 10 °C. Srážky by i tentokrát měly být naprosto mimo hru, oblačnost však nikoli, takže asi tak. Jak bude o víkendu, to si povíme příště, prozatím to ale moc dobře nevypadá. Na druhou stranu brzy započne poslední třetina meteorologického podzimu (1. 9. – 30. 11.), tudíž nelze čekat zázraky.

Také se už těšíte na sníh? Před 5 lety, o víkendu 27. – 28. října, sněhové vločky padaly i v nížinatém Mostě. Ke tvorbě sněhové pokrývky to sice nevedlo (v nížinách), ale závan zimy to byl slušný. Pamatujete?

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru