Připravte se na silný vítr, možná i první sněhové vločky. A taky se mění čas
Čekají nás první sněhové vločky? Ilustrační foto
Most

Mostecko - Pojedete-li v noci ze soboty 28. 10. 2017 na neděli některým z nočních dálkových vlaků, připravte se na to, že budete kdesi na stanici čelit šedesátiminutovému stání (čekání). Důvod je jednoduchý, a to anulování „hodinového zrychlení“, které by nastalo kvůli tomu, že končí letní čas.

Nadcházející dny ale nenabídnou pouze zpětný chod hodinových ručiček, dále nás čeká akční počasí v podobě silného větru, a to zejména na horách. Mimoto se dočkáme dešťových kapek a ve vyšších zákoutích Mostecka se dost možná objeví první sněhové vločky blížící se zimy 2017/2018.

V pátek 27. 10. 2017 odstartuje chladné a vlhké severozápadní proudění, jeho ráznost nicméně ještě nebude tolik rázná. Postará se o něj přední strana tlakové výše se středem nad Britskými ostrovy a zadní partie tlakové níže s centrem nad Běloruskem a jeho okolím. V noci a ráno počítejte s deštěm, poněvadž bude mostecký vzdušný prostor hostit paní frontu. Hned po jejím přechodu, to znamená někdy v rané fázi dopoledne, dojde k rychlému ubývání oblačnosti na skoro jasno až polojasno s tím, že zbytek dne bude disponovat polojasnem až oblačnem, přičemž hlavně v Krušných horách nepřekvapí přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 10 až 12 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 8 až 10 °C.

V sobotu 28. 10. 2017 bude do celé České republiky tlačen teplem nepříliš obdařený vzduch mající kořeny až nad Islandem s tím, že k večeru začne severozápadní vítr výrazněji zesilovat. Sobotní obloha bude všechno jen ne nekonečně modrá, v zásadě po dobu všech čtyřiadvaceti hodin bude oblačno až zataženo, sluneční brýle tím pádem příliš potřeba nebudou. Co se srážkové aktivity týče, ta kdovíjak aktivní nebude – v noci, ráno, dopoledne, odpoledne a v brzkém stádiu večera se maximálně objeví slabší přeháňka, poté již sprška nepřekvapí. Mezi 22. až 24. hodinou pozor na nárazy větru – v Krušných horách do 70 až 80 km/h, v nižších polohách do 40 až 50 km/h. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 9 až 11 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 6 až 8 °C.

Nejhorší povětrnostní situace nastane v neděli 29. 10. 2017 mezi půlnocí a ránem/dopolednem, kdy budou Krušné hory čelit nárazům větru okolo 90 až 120 km/h, v níže orientovaných oblastech Mostecka se bude jednat o poryvy okolo 50 až 75 km/h. Vzhledem k nerovnosti mosteckého terénu nelze toto „větrné rozmezí“ zredukovat. Užije-li se lidové mluvy – v první polovině nedělního dne bude počasí dosti na... No vždyť víte. V průběhu dopoledne/odpoledne bude vítr slábnout, avšak zcela se uklidní až v pondělí 30. 10. 2017. K tomu dorazí další fronta, a to nejspíše v ranním čase, tudíž ani déšť nedá Mostečanům pokoj. Dopoledne a odpoledne přeháňky, k večeru/večer nejspíše budou četnější. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 9 až 11 °C, v 7 hodin hodnoty kolem 8 až 10 °C.

Dodatek: Nedělní večer a noc na pondělí mimo jiné přinese významnější snižování hranice sněžení, čili budou-li se angažovat přeháňky, i Meziboří se dočká premiérového prožitku se sněhovými vločkami (na vrcholcích Krušných hor se vločky sněhu mohou bez problému zjevit již o víkendu). A na silnicích opatrně, přízemní teplota (tj. v 5 cm nad zemí) by se v pondělí ráno měla nacházet u bodu mrazu, tudíž to může klouzat. Nemáte-li ještě zimní pneu, raději zvažte nutnost jízdy z Meziboří do nížin...

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru