Nejbližší dny ovládne tlaková výše a ranní mrazíky
Pondělní ráno na Meziboří. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Tlaková níže, která v neděli 12. listopadu 2017 přinesla sněhové vločky, byť dosti vlhké a ve velmi skromném množství, i do nížinatého Mostu, bude v pondělí 13. listopadu 2017 vystřídána přední stranou poměrně rozsáhlé oblasti vysokého tlaku vzduchu, jež bude naší společnicí v nadcházejících dnech.

Pondělní den s ohledem na synoptickou situaci nabídne severní vítr, konkrétně k nám bude cupitat vzduch mající kořeny kdesi u jižního Norska. Vstup do nového (pracovního) týdne se zpočátku jeví být oblačný až zatažený, v průběhu dne se však oblaka budou postupně stahovat do ústraní. Srážky jen ojediněle (od Meziboří smíšené/sněhové), spíše žádné. Nejvyšší odpolední teploty mezi 3 až 6 °C, ráno kolem -1 až 2 °C.

V úterý 14. 11. 2017 se střed řečené oblasti vysokého tlaku přestěhuje, a to z Francie do Česka. Nepříliš krutý severák proto skončí a vystřídá jej mírumilovný západní až decentně severozápadní vítr. Srážková aktivita bude určitě kómatická, jinými slovy nulová. Co se oblačnosti týče, tak se nabízejí dvě možnosti – buďto bude po dobu všech čtyřiadvaceti hodin zataženo nízkou oblačnost, což se ale moc pravděpodobné nezdá, nebo, a to je naopak (velmi) reálné, nás čeká slunné počasí v podobě jasné až skoro jasné, přinejhorším pouze přechodně až polojasné, oblohy. Nejvyšší odpolední teploty mezi 4 až 7 °C, ráno kolem -3 až 0 °C.

Rovněž ve středu 15. 11. 2017 se mostecký vzdušný prostor stane spoluhostitelem centra oné oblasti vysokého tlaku, tedy alespoň v první polovině středy, v té druhé zřejmě odcestuje někam nad Slovensko lomeno západní Ukrajinu. V praxi to znamená, že se ocitneme v jihovýchodním anticyklonálním proudění, tudíž dešťové kapky a sněhové vločky budou znovu naprosto mimo hru. A co sluneční paprsky? No i tentokrát jsou k dispozici dvě varianty – oblačnost nízkého patra, nebo nic čili modrá obloha. Jako reálnější se nicméně jeví možnost číslo dvě, to jest slunečno. Tak snad. Nejvyšší odpolední teploty mezi 5 až 8 °C (bude-li hnusně, bude chladněji), ráno kolem -1 až 2 °C.

Ve čtvrtek 16. 11. 2017 by mělo být jasno až skoro jasno, po obědě by se měla více angažovat oblaka vysokého patra, avšak ta jsou obecně neškodná, „pouze“ krotí intenzitu slunečního lesku. Z toho mimo jiné vyplývá, že by předposlední den pracovního týdne mnoho deště/sněhu donést neměl (tzn. beze srážek). Nejvyšší odpolední teploty by se měly nacházet mezi 4 až 7 °C, ráno by mělo disponovat hodnotami kolem bodu mrazu.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru