Pozor na žloutenku, stále se šíří. Důležité je správné mytí rukou
Ilustrační foto
Most

Ústecký kraj - Případy nákazy žloutenkou v Ústí nad Labem stále přibývají. V prvním listopadovém týdnu hygienici evidovali již 237 onemocnění.

Žloutenka se začala šířit i mimo Ústí. První případy onemocnění byly hlášeny už i z Mostecka, Teplicka, Děčínska a Litoměřicka. Hygienici na svých stránkách v těchto dnech zveřejnili informace o tom, co je vlastně hepatitida A za nemoc a jak se před ní chránit. Základním pravidlem je důkladné mytí rukou, minimálně před jídlem a po návratu domů. A na akcích s větším počtem lidí by měli mít občané u sebe alespoň antibakteriální gel.

Co je žloutenka a jak se projevuje

Virový zánět jater typu A, lidově žloutenka, je onemocnění přenosné špinavýma rukama. Možný je i přenos znečištěnými potravinami nebo vodou. Virus vstupuje do těla ústy a vylučuje se stolicí. Ve střevech se pomnoží a krví putuje do jater, kde způsobí zánět. Projevy onemocnění jsou nechutenství, únava, bolest v horní části břicha, případně zad, změna barvy moče a stolice a zežloutnutí očního bělma nebo pokožky.

U dětí toto onemocnění probíhá velmi lehce, často bez příznaků a takto nemocné dítě může nakazit děti další a hlavně rodiče. Proto musí být všechny osoby, které byly s nemocným v úzkém rodinném kontaktu nebo v dětském kolektivu preventivně vyšetřeny, celkem 3x v rozmezí 50 dní, což je maximální inkubační doba. Současně je těmto dětem zakázána účast na dětských táborech, ve školách v přírodě a podobných akcí. Docházka do školy se nezakazuje, škola se nezavírá, pouze se provádí dezinfekce.

Jak se nenakazit

Důležité je správné mytí rukou a to především po použití toalety a před jídlem. Pákové baterie se otvírají a zavírají zápěstím a ne prsty, ve kterých držíme toaletní papír.

Účinnou prevencí je také očkování proti virové hepatitidě typu A. Očkovací látku aplikuje příslušný lékař nebo lékař očkovacího centra za úhradu. Nyní v době epidemie, poskytlo očkovací látku nejvíce ohroženým dětem Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru