Mostečané v pátek ráno zatím zastavili kácení několika borovic v centru města
Tady může stát ledová plocha. Několika lidem se to nelíbí. Foto: Olga Markuzziová
Most

Most - Ve státní svátek v pátek 17. listopadu úderem osmé hodiny ranní se měly v centru Mostu rozburácet motorové pily. Ty se měly zakousnout do několika borovic, tvořících malý park mezi magistrátem a hotelem Murom. Na jejich místě mělo být postaveno mobilní kluziště pro širokou veřejnost. Večer před tím se začala na sociálních sítích šířit informace o protestní akci proti kácení těchto stromů. Na místo se v pátek ráno dostavila hrstka lidí včetně novinářů.

Podle vedení města Mostu mělo být pokáceno osm stromů, nikoliv šestnáct, jak se šířilo. Dřevo měli dostat mostečtí školáci pro výtvarné práce. Na náměstí kluziště umístit nelze, protože je ve svahu. U Repre to zase neumožňují podzemní garáže. Dal se tak využít jinak víceméně zanedbaný parčík, kde by byla zábava nejen během zimních měsíců, kdy by stálo ledové kluziště. Jednou z variant by mohla být třeba umělá plocha, která by umožnila bruslení i po zbytek roku.

„Pokaždé, když se na náměstí koná nějaká akce, chodíme si sem do parku s manželkou sednout. Ty stromy tu rostou už několik desítek let. Město by je mělo chránit a ne je kácet kvůli kluzišti, které se dá postavit kdekoliv jinde. Přišel jsem dnes protestovat a budu tu stát klidně celý den, dokonce jsem si chtěl přinést i řetěz a uvázat se ke stromu, ale žádný jsem doma neměl,“ uvedl Juraj, jeden z účastníků protestu.

„Co nám to chcete udělat, proč chcete kácet tyto stromy, vždyť je to škoda,“ protestovala Jana.

„Nemůžeme proti lidem jít, to si na triko nevezmu, kdybychom začali kácet, mohl by některý ze stromů na lidi spadnout,“ vyjádřil obavy jeden z dělníků, kteří přijeli s motorovou pilou vykonat nařízení, který již nabylo právní moci a jenž bylo na místě protestujícím také předloženo.

1711borovice

Páteční protestní akce. Foto: Olga Markuzziová

Hlavním iniciátorem celé akce byl František Ryba. O tom, že se mají stromy kácet, se dozvěděl ve čtvrtek odpoledne. Nejdříve prý tuto informaci ověřoval, což údajně nebylo jednoduché a večer Sdružení Mostečané Mostu umístilo na sociálních sítích výzvu k záchraně borovic.

„Myslím si, že to kluziště jde postavit o kus dál. Rozumím snaze oživit centrum města a asi je to správně, ale centrum města je i osmdesát metrů dál. Tady je škoda kácet stromy, které tu třicet let rostou a tvoří takový parčík mezi velkými budovami. Navíc dělat kluziště pod okny magistrátu a hotelu je směšná záležitost,“ uvedl František Ryba a dodal: „Lidí přišlo zhruba pětadvacet, ale i to stačilo k tomu, aby se stromy nedaly pokácet.

Jednou ze zúčastněných byla také Liběna Novotná, která uvedla: „Já si myslím, že město by mělo investovat do úplně jiných věcí, než do mobilního kluziště.“ Mostečané nakonec byli úspěšní, primátor Jan Paparega kácení stromů zatím zastavil. O osudu vzrostlých borovic bude rozhodovat další zasedání Zastupitelstva města Mostu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru