Dřevěný kostelík zničený vichřicí v Mostě obnoven nebude
Kostelík zničený vichřicí. Foto: e-mostecko.cz
Most

Most - Pohled na dva kostely nedaleko sebe v Mostě už zůstane jen na fotografiích a v naší paměti. Pravoslavná církev rozhodla, že dřevěný kostel zničený vichřicí na konci října, v Mostě znovu nepostaví. Oznámila to městu oficiálním dopisem. To o tom nyní informovalo v Mosteckých listech.

„Deklarovali jsme náš zájem na tom, aby byl kostel znovu vybudován, a toto stanovisko jsme tlumočili i pravoslavné církvi, její rozhodnutí je ale záporné,“ komentoval náměstek primátora Marek Hrvol. Pravoslavná církev v Českých zemích a na Slovensku na základě rozhodnutí Rumunského patriarchátu informovala město, že s přihlédnutím k vysokým nákladům rekonstrukce chrám v Mostě už neobnoví.

Církev také oznámila, že na pozemku, kde kostel stával, nehodlá v budoucnu stavět jakoukoli sakrální stavbu. V současné době je již vybrána odborná firma, která provede demontáž a rozebrání všech staveb a odklizení pozůstatků po zničených objektech, uvádí se též v dopise. Rumunský patriarchát připustil, že památný dřevěný kříž z Mostu by mohl být přenesen do Prahy. Tam se hledá vhodná lokace, kde by se mohli rumunští a moldavští věřící shromažďovat a modlit se.

2411kostelik

Na tento pohled zapomeňte. Zůstane už jen na fotografiích. Foto: e-mostecko.cz

O osudu areálu, kde kostel v Mostě stával, ještě není rozhodnuto. Město na své náklady nechalo před lety vybudovat základové desky pro tyto církevní stavby. Radní a zastupitelé se nyní budou zabývat otázkou, jak areál využít.

(sed)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru