Bude zima, bude mráz, ale jen ráno a aby se neřeklo
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Startuje listopado-prosincový týden, což mimo jiné znamená, že meteorologický podzim předá královský trůn meteorologické zimě. Začátek jejího panování nicméně kdovíjakou krutost nenabídne, sice se kapánek ochladí, avšak silničáři ódy ohledně jejich neschopnosti ještě rozhodně poslouchat nebudou. Mimo jiné proto, že výrazné sněhánky se na Mostecko v nejbližších dnech nechystají. Čili pravděpodobnost, že dojde k repríze letopočtu 2010, je fakticky nulová. Takže otázka zní: Jakého počasí bychom se mohli dočkat v závěru letošního listopadu?

V pondělí 27. listopadu se vzdušný prostor nad severem Severního moře stane hostitelem středu tlakové níže, která zasáhne do života všech Belgičanů, Britů, Dánů, Irů, Lucemburčanů, Němců, Nizozemců, Poláků a v neposlední řadě také Čechů čili i Mostečanů. U nás se konkrétně postará o jihozápadní proudění, nicméně nijak zvlášť teplé – vzduch pocházející z oblasti nad Islandem nasedne na její zadní stranu a přes Faerské a Britské ostrovy, Francii a Německo doputuje až do Litvínova, Meziboří a Mostu. Toť teorie, teď jak to asi bude vypadat v praxi: V první polovině dne skoro jasno až polojasno, beze srážek, po obědě od západu přibývání oblačnosti až na zataženo, k večeru a večer s deštěm, nahoře na horách i se sněžením. Nejvyšší odpolední teploty do 5 °C, ráno v minimu kolem -3 až 0 °C.

V úterý 28. listopadu angažování se strany pondělní oblasti nízkého tlaku neskončí, její zdravotní stav se nicméně začne horšit (tj. dojde k jejímu vyplňování neboli slábnutí), nemluvě o tom, že centrem zamíří kamsi do jihoskandinávského nadzemského teritoria. Takže pokračující jihozápadní až západní vítr (jo vlastně, pondělní podvečer a večer se jeví být větrnější, a to hlavně v Krušných horách) s naprostou dominancí oblaků na nebi v podobě oblačna až zatažena, spíše toho druhého. Pojedete-li z nějakého důvodu do Bavorska, tak deštníky rozhodně s sebou, na Mostecku raději také, zejména ráno a dopoledne, počínaje polednem a konče půlnocí beze srážek (nejspíše). Na horách sněhové vločky, jinak vodní kapky. Nejvyšší odpolední teploty do 7 °C, ráno v minimu kolem 2 až 4 °C.

Ve středu 29. listopadu očekávejte polojasno až oblačno, pravděpodobněji to oblačno, i když v odpoledních hodinách zdánlivě větší počet slunečních paprsků nepřekvapí (přesnější by ta předpověď být nemohla?!). Tlakové pole nad Českem zdá se žádnou výrazností disponovat nehodlá, hodnoty naměřené na anemometrech (tj. větroměrech) by proto měly být neagresivní (prostě fičení větru fakt ne). Srážkokryty (no to je ale výraz...) v klidu ponechte doma, srážková aktivita totiž mnoho aktivity neprojeví. Jednoduše řečeno déšť ani sněžení ne. Nejvyšší odpolední teploty do 5 °C, ráno v minimu kolem -2 až 1 °C.

Pozor, ve čtvrtek 30. listopadu, na sklonku života poslední třetiny troposférického podzimu, takřka jistě zasněží i v nížinách, avšak nikoli u nás, nýbrž na Slovensku. Tudíž plánujete-li před pátkem exkurzi do východní Evropy (jak vtipné...), počítejte s tím. Cca stotisícové Mostecko ve svých srážkoměrech přespříliš srážek nenajde, ve skutečnosti by měly být zcela prázdné, z čehož vyplývá, že předposlední den tohoto pracovního týdne proběhne v suchu... Oblačnosti vysokého a středního patra bude málo, zato té nalézající se v patře nízkém asi bude více. Jinak definováno celodenní azuro dozajista ne. Nejvyšší odpolední teploty do 4 °C, ráno v minimu kolem -3 až 0 °C.

Závěrem vážný pohled na reálný zjev prvních prosincových nejnižších ranních teplot na Mostecku:

  • Pátek 1. prosince: kolem -3 až 0 °C
  • Sobota 2. prosince: kolem -4 až -1 °C
  • Neděle 3. prosince: kolem -3 až 0 °C

Sečteno a podtrženo: Děd Moroz prozatím zůstane daleko za hranicemi naší domoviny.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru