Obnova našeho znevýhodněného kraje: Co přinese Restart obyčejným lidem?
Gabriela Nekolová a Josef Středula.
Most

Ústecký kraj - Vládní program Restart, který má zajistit hospodářskou obnovu znevýhodněných krajů (Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského), byl vládou schválen v květnu letošního roku. Za prvních pět měsíců realizace se podařilo rozběhnout programy za téměř 11 miliard korun.

Co to ale přinese obyčejným lidem? I o tom diskutovala v Karlovarském kraji Gabriela Nekolová, zástupkyně zmocněnce vlády, s odboráři a zástupci Hospodářské komory.

„Smyslem celého programu RE:START je zlepšení podmínek pro život obyvatelů těchto regionů. Trápí nás nedostatek kvalifikovaných a dobře placených míst, odchod mladých lidí z regionů, kteří zde nevidí dostatečnou perspektivu, omezené možnosti studia na vysokých školách v regionu a také problémy spojené se sociálně vyloučenými lokalitami. To vše se snažíme řešit prostřednictvím 65 opatření, které vláda schválila, a nyní na nich pracujeme,“ řekla Gabriela Nekolová.

Život ve městech se zlepší díky dotacím, které umožní demolice starých průmyslových areálů, ale i vybydlených budov v sociálně vyloučených lokalitách. Tyto areály jsou velmi často místem zvýšené kriminality a ohrožují místní obyvatele. Mladí lidé ze znevýhodněných regionů zde získají možnost studovat na nově vybudovaných fakultách a pracovištích vysokých škol. Jedním ze záměrů je, aby v Karlovarském kraji otevřela svou pobočku Karlova univerzita. Nové zázemí má vzniknout také pro studenty zdravotních studií v Ústeckém kraji, kde dlouhodobě chybí kvalifikovaný zdravotnický personál, na což si obyvatelé regionu stěžují. Program RE:START v jednom ze svých opatření řeší také problematiku exekucí, neboť právě obyvatelé strukturálně postižených krajů patří k nejzadluženějším. V Ústeckém kraji je exekucí zasaženo 17 % obyvatel, v Karlovarském 14 % obyvatel. Další věc, která se přímo dotkne kvality života obyvatel, je také obnova krajiny po těžbě.

Smyslem je právě to, aby se vrátila k užívání lidem a to jak pro rekreaci, tak pro bydlení, zemědělství a další činnosti.


PROGRAM RE:START

  • Program restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje realizované ve spolupráci Úřadu vládního zmocněnce a zástupkyně vládního zmocněnce s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem pro místní rozvoj pod záštitou vlády ČR.

Co si o tom myslí předseda odborů ČMKOS, Josef Středula? V čem vidí pozitiva a na co by se měl program RESTART více zaměřit?

„Podle mého soudu je nutné hovořit o tom, co nám přinese dál a kdo musí udělat hlavní kroky. Jedna věc je, co zajistila tato vláda, zmocněnec a celý jeho tým, a to je pozitivní. Druhá věc je, jestli na to budou peníze, aby vláda svůj závazek dodržela, protože restrukturalizace se bez peněz dělat nedá. A tyto kraje ji nutně potřebují. Jestli si někdo myslí, že se jen schválil strategický dokument a potom ty peníze nedá …, resp. když některé politické strany v předvolebním boji slibovali, že se budou snižovat daně, tak by mne moc zajímalo, odkud ty finanční prostředky na restrukturalizaci teď vezmou. Doufám, že rok 2018 bude nezměněn, že státní rozpočet bude poslaneckou sněmovnou podpořen, a tím rok 2018 bude zabezpečen. RESTART je jediným komplexním řešením pro tyto kraje, které bylo zpracováno. Odbory jej podporují a budou tím, kdo pohlídá, zdali budou ty závazky novou vládou všechny naplněny. Já můžu jen popřát celému týmu zmocněnce, aby se jim dařilo, aby měli pořád pevné nervy a aby vždy našli energii pokračovat,“ řekl předseda odborů ČMKOS Josef Středula.

V aktualizaci chystané na příští rok se Restart zaměřujeme na rozvoj zdravotnictví, zajištění dostatku lékařů, omezení vylidňování venkova, na dovybavení základních a středních škol nebo například na zvýšení bezpečnosti provozu Spolchemie v centru Ústí nad Labem a další aktivity, které přímo a pozitivně pocítí obyvatelé Ústeckého a Karlovarského kraje.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru