Daruj a zahřej! V Mostě chtějí pomoci bezdomovcům
Bezdomovci pod mostem. Ilustrační foto
Most

Most - Asistenti prevence kriminality Městské policie Most se při své práci setkávají s lidmi bez přístřeší. A rozhodli se jim pomoci.

"Od léta jsme postupně poznali lidi, kteří žijí v Mostě na ulici. Známe jejich příběhy a už víme, že se do stejné situace může dostat člověk velmi snadno. Nejčastěji je příčinou bezdomovectví u mužů, které jsme poznali, rozvod a zadlužení. Teď denně vidíme, jak čím dál víc bojují se zimou a nedostatkem teplého oblečení," vysvětluje důvod vzniku projektu asistent prevence kriminality, který jej se svou kolegyní inicioval.

Každý terénní pracovník by si měl udržet určitý profesionální odstup od problémů lidí, se kterými se v ulicích setkává. "Samozřejmě to víme, ale někdy je to opravdu těžké," přiznávají asistenti. Společně proto přišli za ředitelem městské policie s nápadem uspořádat pro lidi na ulici vánoční sbírku zimního ošacení "DARUJ A ZAHŘEJ". Ředitel přislíbil projektu podporu a záštitu nad ním převzal primátor a náměstkyně s náměstkem.

"Většina lidí bez domova v Mostě problémy nedělá a v případech, kde je represe potřeba, nemíváme problém se zajištěním pořádku. Řešením je určitě aktivní spolupráce s neziskovkami, které se bezdomovectvím zabývají, a k tomu by měl tento projekt přispět. Cílem je, aby se těmto lidem dostalo nejen materiální pomoci, ale zejména rady, jak mohou svoji situaci vyřešit," uvedl ředitel městské policie Jaroslav Hrvol a zároveň pochválil asistenty za jejich iniciativu. Partnerem projektu se stala společnost K srdci klíč o.p.s., která se mimo jiné pomocí lidem bez domova zabývá. Ta projekt velmi přivítala, stejně jako vedení města.

"Jsme rádi, že máme v ulicích takové lidi, kteří jsou aktivní a schopní pro druhé udělat něco navíc a pomoct. Projekt jsme samozřejmě podpořili," uvedl primátor Jan Paparega a věnoval spolu s náměstkem a náměstkyní do sbírky zimní oblečení a obuv pro potřebné. Požádali o pomoc i zaměstnance magistrátu. Sbírky se účastní i strážníci a zaměstnanci mostecké městské police.

Sbírka končí 20. prosince 2017, poté bude vybrané oblečení předáno na vánočním setkání, kde dostanou lidé bez domova nejen teplé jídlo a oblečení, ale také radu od partnerské společnosti K srdci klíč, jak mohou svoji situaci řešit. Zapotřebí je zejména zimní oblečení pro muže a ženy - teplé ponožky, zimní boty a bundy, zateplené kalhoty, termo prádlo, šály, čepice, rukavice, spacáky a deky (vše čisté, vyprané). Věci, které nebudou využity pro lidi bez domova, budou k dispozici dalším potřebným lidem v sociálním šatníku společnosti K srdci klíč, o.p.s.

0512letak

Sběrná místa:

  • Informační centrum Městské policie v Pasáži U Lva, Ul. Radniční, Most (pondělí a středa od 13 do 17 hod.)
  • K srdci klíč o.p.s., Azylový dům pro muže, Ludovíta Štúra 2504/4, Most (kdykoliv během dne)

(lit)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru