Jaké nás čeká počasí? Přeháňky plodící vločky nebudou výjimkou
Litvínov. Ilustrační foto
Most

Mostecko - V pátek 19. 1. 2018, po přechodu jižní strany poměrně hluboké oblasti nízkého tlaku, která rozfoukala, ale taktéž ohřála pozdní odpoledne a následné pasáže čtvrtečního dne, když například v 18:00 mostecký teploměr hovořil o 7 °C (ráno o zimnějším 1 °C), se Most spolu s Litvínovem a Mezibořím ocitne v neagresivním (tj. nesvižném) severozápadním proudění.

Oblačnost se bude tvářit proměnlivěji, především ráno a poté večer to vypadá na skoro jasno až polojasno, mezitím převážně oblačno. Taktéž se zase dočkáme srážek, stejně jako v předešlých dnech sněhových, poněvadž teplota v hladině 850 hPa (tj. ve výšce cca 1 500 m n. m.) znovu slétne kamsi do sousedství -5 °C. To mimo jiné znamená, že horské partie Mostecka čeká celodenní mráz, v nížinách se pak nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat okolo 2 až 3 °C. Ráno nabídne v minimu hodnoty kolem 1 až -3 °C, v závislosti na přesné vertikální poloze. Sněhánky by měly být nejčetnější mezi 11:00 až 15:00, plus mínus několik desítek minut.

V sobotu 20. 1. 2018 se ve vzdušném prostoru Francie zformuje samostatná, avšak nehluboká tlaková níže, vítr se proto přechodně stočí jakoby k jihozápadu, nicméně na teplotách se to příliš neprojeví. Ve druhé polovině sobotního dne se tato méně cílevědomá cyklóna přestěhuje do tuzemského neboli českého nadzemského teritoria, proto nepřekvapí, že také třetí letošní víkend započne promenádou oblaků. V noci, ráno, dopoledne a možná i na startu odpoledne lze očekávat vše od skoro jasna až oblačna (variabilnost v praxi), posléze se bude skloňovat pouze a jen zataženo. A taktéž sněžení, jež by se mělo uskutečnit v pozdním večerním čase, a to ve všech nadmořských výškách. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 2 °C, na horách do -4 °C, ráno v minimu kolem -2 až -7 °C.

V neděli 21. 1. 2018 se mnozí (všichni?) Mostečané probudí do dalšího sněhobílého dne, na nebi však pobude nespočet oblaků. Zpočátku dne bude oblačno až zataženo, posléze by se oblačnostní deka mohla trhat. Srážková aktivita v závěru již předposledního celistvého lednového týdne nikterak extra aktivní nebude, přinejhorším (přinejlepším) se objeví symbolická přeháňka plodící vločky sněhu. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 2 °C, na horách i protentokrát čtyřiadvacetihodinový mráz, ráno v minimu kolem -2 až -7 °C. Tož škoda, že železniční trať Most – Moldava v Krušných horách nadále pobývá v říši zvané kóma... Aktuálně je konec výluky plánován na konec druhé třetiny meteorologickému podzimu 2018, takže tak.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru