Hororová pohřebka: Ministerstvo potvrzuje podezření na špatné nakládání s mrtvými lidskými těly
Snímek zachycující prostředí pohřební služby v Lužicích.
Most

Mostecko, Lužice - Ministerstvo pro místní rozvoj, které má v gesci zákon o pohřebnictví, zahájilo kontrolu na místě pohřební služby Pontus – TVS v Ústeckém kraji. Ta podniká na Mostecku, Litvínovsku a Chomutovsku, sídlí v polorozpadlém statku v Lužicích u Mostu.

V tuto chvíli kontrola sice není ukončena, podezření na špatné nakládání s mrtvými lidskými těly se však podle ministerstva potvrdilo. Zatím bylo zjištěno devět přestoupení zákona, některá z nich závažná.

Na místě šetření bylo prokázáno, že pohřební služba Pontus – TVS vydávala těla pozůstalým pouze oproti zaplacení. Lidské tělo však není zboží a nakládání s ním se řídí přísnými pravidly. Obchodování s lidskými pozůstatky zákon o pohřebnictví přísně zakazuje.

O případu píšeme zde

{article 54156}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

„Novela zákona o pohřebnictví stanoví důstojné zacházení s našimi zemřelými. Máme pravomoc podle novely o pohřebnictví toto důsledně vyžadovat. V současné době plánujeme namátkové kontroly v obdobných zařízeních ve všech krajích,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Mezi další závažná pochybení patřilo nedůstojně prováděné přechovávání těl zemřelých, z nichž některá byla bezdůvodně uložena v transportních vacích a nebyla ani řádně oděna a upravena. Mrazící zařízení nemrazilo na předepsaných -10 C a chybělo v něm osvětlení.

Snímky z Lužic, které se podařilo našemu serveru zajistit:

Součinně s inspektory ministerstva byli již v pátek na místě i kontroloři z Krajské hygienické stanice. „Krajská hygienická stanice v současné době zpracovává protokol o kontrole, pak dojde k vyhodnocení, zda a v čem došlo ze strany provozovatele pohřební služby k porušení zákona o pohřebnictví. Momentálně bližší údaje nemůžeme sdělit,“ uvedl pro náš server Jaroslav Rais, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, územního pracoviště Most.

V pondělí 29. ledna 2018 zde podle našich zjištění proběhla kontrola i Krajského živnostenského úřadu a České obchodní inspekce. Jakmile budou na Ministerstvu pro místní rozvoj shromážděny veškeré podklady, bude kontrola ukončena v místě sídla pohřební služby.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru