Na celém území Česka vypukla chřipková epidemie
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. "Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V 5. kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1722 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 18,3 %.

Vzestup je evidován ve všech věkových skupinách a ve všech krajích ČR. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Jihočeského, Jihomoravského, Středočeského a Ústeckého.

„Doporučujeme občanům pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu šířit dál,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

0302chripkamapa

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Ve fázi plošné epidemie chřipky je téměř celá západní Evropa, ve východní Evropě je nemocnost zatím mírně nižší. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.

V Ústeckém kraji rozhodla kvůli nemoci o omezení návštěv společnost Krajská zdravotní. Od pátku 2. února 2018 jsou zakázány návštěvy na anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO), jednotkách intenzivní péče (JIP) a porodnicích včetně novorozeneckého oddělení v nemocnicích v Děčíně, Teplicích a Chomutově.

Od pátku 2. února 2018 jsou zakázány návštěvy na všech odděleních Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. S platností od pondělí 5. února 2018 jsou zakázány návštěvy na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), jednotkách intenzivní péče (JIP) a porodnici včetně novorozeneckého oddělení v Nemocnici Most.

Uvedená opatření platí až do jejich odvolání, další mohou následovat s ohledem na vývoj epidemiologické situace.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru