Sebrali ho na benzínce! Civilní zaměstnanec policie v Mostě vydíral zástupce stavební firmy
Zaměstnanec požadoval finanční hotovost od zástupce stavební firmy, která realizovala stavební zakázku v budově Policie ČR v Mostě. Foto: e-mostecko.cz
Most

Most - Velmi rychlou akci proti vyděrači provedli příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v Mostě, když zasáhli proti čtyřiatřicetiletému občanskému zaměstnanci Policie ČR. Ten v posledních měsících opakovaně žádal úplatek od zástupce stavební společnosti a neváhal ho i vydírat. Ihned po převzetí požadovaných peněz byl muž zadržen připraveným týmem operativců GIBS.

 

Vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů následně zahájil trestní stíhání občanského zaměstnance Policie ČR, z oddělení správy nemovitého majetku, z přečinu přijetí úplatku a přečinu vydírání. Muž v období od října 2017 do konce ledna 2018 opakovaně požadoval finanční hotovost od zástupce stavební firmy, která realizovala stavební zakázku v budově Policie ČR v Mostě.

"Občanský zaměstnanec byl určenou osobou za Policii ČR, která vykonávala stavební dozor nad modernizací policejního výtahu v celkovém objemu zakázky za 1,5 mil. Kč. Při své práci zneužil svého postavení a na zástupce stavební firmy opakovaně vyvíjel nátlak v poskytnutí úplatku. Finanční úplatky v částkách do 20 tisíc korun požadoval za předčasné převzetí stavby a úsporu vzniklých nákladů na rostoucím penále za pozdní ukončení stavby," sdělil Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS.

Případ se na GIBS dostal v polovině minulého týdne a okamžitě byly zahájeny úkony trestního řízení. Během dvou dnů operativní práce vyvrcholila celá akce v pátek, kdy v rámci předstíraného převodu si muž převzal finanční hotovost jako úplatek. Zástupce stavební společnosti mu označené peníze předal na jedné z čerpacích stanic v Ústí nad Labem, kde byl muž také okamžitě zadržen.

"Z provedených důkazů je zřejmé, že občanský zaměstnanec si nejméně ve čtyřech případech řekl jednateli stavební společnosti o finanční hotovost pro svou osobní potřebu, přičemž úplatek vyžadoval pod pohrůžkou nepřevzetí stavby a hrozbou rostoucího penále za zpoždění dodání, které dosahovalo statisíců korun. Zároveň zástupci firmy vyhrožoval, že v případě nezaplacení nebudou jako firma v budoucnu vybráni do žádné nové stavební zakázky pro Policii ČR," dodal Ivo Mitáček

Obviněný občanský zaměstnance je vyšetřován na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo peněžitý trest.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru