Problémové lokality a park Střed budou pod celodenním dohledem pěších hlídek
Foto: Městská policie Most
Most

Most - Město Most zaměstnává od července 2017 devět asistentů prevence kriminality městské policie a od ledna 2018 jich přibylo dalších deset. Noví asistenti se v průběhu ledna připravovali na výkon služby, absolvovali výcvik sebeobrany, kurz první pomoci a zaučovali se v terénu se zkušenějšími kolegy a strážníky.

Rekordních devatenáct asistentů vyšlo do ulic 1. února. Dvoučlenné hlídky v dvousměnném provozu budou procházet předem určené trasy a budou dohlížet na bezpečnost a veřejný pořádek v nejvíce problémových lokalitách města, parcích a v okolí heren po celý den od 7 do 22 hodin.

„Díky novým posilám budeme mít pokryty pěšími hlídkami všechny lokality, které jsou definované jako deprivované nebo sociálně vyloučené, a kde jsou největší problémy. Asistenti budou také dohlížet na bezpečnost v parku u sportovní haly, v okolí Centralu nebo okolí pošty, kde si podle průzkumu pocitu bezpečí přáli zvýšit dohled asistentů senioři, kteří si zde vybírají důchod. Budeme také nově zavádět systém okrskových hlídek. Konkrétní pěší hlídky budou mít na starost „svou“ lokalitu. Chceme, aby asistenty místní obyvatelé osobně poznali, získali k nim důvěru a nebáli se je oslovit s žádostí o pomoc,“ představuje novinky Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

1502hlidky2

Foto: Městská policie Most

Služebna asistentů prevence kriminality je přímo v centru města, v pasáži U Lva, a na vlakovém nádraží, kde jejich přítomnost uvítají cestující. Podle statistik městské policie asistenti nejčastěji řeší porušení vyhlášky o zákazu popíjení alkoholu, odkládání komunálního odpadu, venčení psa bez vodítka nebo neodklízení exkrementů. Nedávají za přestupky pokuty, ale spíše lidem domlouvají a postupně je učí znát a dodržovat vyhlášky. Když je problém závažnější, volají hlídku strážníků. Zaměřují se také sběr injekčních stříkaček, kontrolu heren, hřišť, okolí škol a parků. Velmi často také pomáhají lidem v ulicích radou nebo doprovodem, několikrát poskytovali první pomoc a mají na kontě i záchranu života.

První projekt s asistenty prevence kriminality v Mostě běží půl roku. Jak asistenty vnímají občané zjišťoval průzkum pocitu bezpečí obyvatel města provedený koncem roku 2017. „Respondenti přítomnost asistentů v ulicích hodnotili jednoznačně pozitivně. Uváděli, že se cítí bezpečněji a méně se bojí o své děti cestou do školy a ze školy. Oceňovali také práci asistentů s lidmi v sociálně vyloučených lokalitách, problémovými jedinci nebo s lidmi bez domova. Občané často uváděli, že by mělo být asistentů prevence kriminality více, a to jsme jim nyní splnili,“ shrnula výsledky průzkumu manažerka prevence kriminality města Mostu Veronika Loucká.

Devatenáct asistentů prevence kriminality bude v sociálně vyloučených lokalitách působit minimálně tři roky. „Prostředky na tříleté spolufinancování platů devatenácti asistentů prevence kriminality se nám podařilo získat z evropských dotačních zdrojů prostřednictvím dvou projektů. Zastupitelstvo také schválilo zvýšení tabulkového počtu strážníků městské policie a náborový příspěvek a podle mých informací se již několik zájemců připravuje na strážnické zkoušky. Doufáme, že tato opatření spolu s dalšími, která připravujeme, pomohou přispět ke zvýšení bezpečnosti ve městě a zvýšení pocitu bezpečí mosteckých obyvatel,“ uvedl primátor Jan Paparega.

Zdroj: www.mesto-most.cz

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru