Vláda schválila návrh na zvýšení důchodů. Jedná se o nejvyšší nárůst za posledních 20 let
Ilustrační foto
Most

ČR - Vláda na úterním zasedání schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení penzí od ledna příštího roku. Novela zvyšuje základní výměru důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy u nově přiznávaných i již vyplácených důchodů a také zvyšuje penzi o 1 000 korun měsíčně důchodcům, kteří dosáhli věku 85 let.

Zvýšení se podle přechodného ustanovení bude týkat i těch důchodců, kteří dosáhli věku 85 let před účinností zákona. Předloha zvyšuje všechny důchody, bez ohledu na výši, o 320 korun.

„Návrh na změnu zákona o důchodovém pojištění vychází z programového prohlášení vlády, kde predikujeme, že průměrná valorizace bude činit 598 Kč. Celkem dojde k navýšení o 918 Kč. Jedná se tak o nejvyšší zvýšení důchodů za posledních 20 let,“ řekla po jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová.

Zvýšení základní výměry znamená nárůst výdajů v příštím roce téměř o 12 mld. Kč. Zvýšení důchodů o 1 000 Kč měsíčně důchodcům, kteří dosáhli věku 85 let, znamená nárůst výdajů v roce 2019 o 2,2 mld. Kč.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru