Muži mají zdatnou konkurenci i v tomto oboru: Ve svářečské soutěži se v Mostě neztratila ani děvčata
Foto: Ústecký kraj
Most

Most - Na Střední škole technické v Mostě-Velebudicích se konal 6. ročník soutěže O zlatou kuklu společnosti SIAD, jejímž pořadatelem byla právě mostecká škola. Soutěž je významným podnikem spolupráce vzdělávací a výrobní sféry.

Soutěže se zúčastnilo 21 škol, které reprezentovalo pět desítek žáků (mezi nimi i kvarteto dívek). Kromě pořádající školy to byly školy z Podbořan, Chomutova, Lovosic, Prahy, Pardubic či slovenského Martina. Soutěžilo se ve třech kategoriích - svařování metodou č. 111, tj. svařování obalovanou elektrodou. Další kategorií bylo svařování metodou č. 135, tj. svařování v ochranné atmosféře a poslední kategorií bylo svařování metodou č. 311, tj. svařování plamenem.

Žáci museli nejprve prokazovat teoretické znalosti z okruhů BOZP a technologie svařování formou testů. V praktické části pak soutěžící předváděli svojí zručnost při realizaci tupého svaru, zřejmě nejjednoduššího technologického zvládnutí základů svařování.

3103svareci2

Rozhodčí posuzují sváry. Foto: Ústecký kraj

Na prvním místě mezi školami se tentokráte neumístila škola SŠT Most, ale pražská Střední odborná škola Jarov. Na druhém místě pak SOU Nové Strašecí a na třetím Gymnázium a SOŠ Podbořany. Absolutním vítězem letošního ročníku se stal žák Střední školy Jarov Václav Dědek, na druhém místě skončil Vojtěch Mikoláš z Gymnázia a SOŠ Podbořany a na třetím místě Lukáš Hromádko ze SOU strojírenské Mladá Boleslav.

Výborně reprezentovali svou vlast a školu žáci ze slovenského Martina. Především Alexandra Pogonyová, která v mezinárodním měřítku překonala mnohé chlapce, čímž potvrdila teorii o tom, že i ženy mohou svařovat na vysoké úrovni.

Autor: Pavel Barták

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru