Teplárna nechala v Mostě otestovat teplou vodu v rozvodech na bakterii Legionellu. Tady je výsledek
Vodu otestovali v laboratoři. Ilustrační foto: CC0
Most

Most - Preventivní analýzy teplé vody, dodávané do domácností v Mostě, ukázaly, že v rozvodech Severočeské teplárenské v Mostě nekolují nebezpečné koncentrace Legionelly. S přemnoženou bakterií, která způsobuje plicní onemocnění, se čas od času potýkají dodavatelé teplé vody v celé republice.

„Pravidelné testy na přítomnost bakterie Legionella neprovádíme, neboť jsme se zatím s žádnou nákazou nesetkali. Přesto jsme se rozhodli v březnu vodu v rozvodech otestovat, abychom měli jistotu,“ vysvětlil ředitel Severočeské teplárenské Petr Horák. Vedly ho k tomu zkušenosti některých dodavatelů teplé vody například v Praze nebo Liberci. Právě teplá užitková voda je totiž pro šíření bakterie vhodné prostředí, problémy způsobuje především tam, kde voda dostatečně necirkuluje a nemá vyšší teplotu než 50 °C.

Testování probíhalo v březnu na třech náhodně vybraných výměníkových stanicích. Analýzy prováděla akreditovaná laboratoř Zdravotního ústavu Ústí nad Labem. Ani v jednom případě nebyl překročen stanovený limit pro koncentraci bakterie Legionella, u jedné stanice byla dokonce hodnota zcela nulová.

„Legionella se vyskytuje ve všech typech vodního prostředí, dokonce i ve slané vodě a ve všech zařízeních, kde se vyskytuje či je používána voda,“ uvedl Jaroslav Šašek ze Státního zdravotního ústavu pro server nazeleno.cz. Bakterie se množí při teplotě vody 20 až 45° C, smrtelné jsou pro ni teploty nad 70°C. K jejímu přemnožení a vzniku koncentrací, které jsou pro člověka nebezpečné, může vést hlavně nedostatečná cirkulace vody.

Naposledy se bakterie přemnožila v listopadu 2016 v málo používaných rozvodech na dvou odděleních mostecké nemocnice. „S nemocnicí jsme tehdy spolupracovali, ale protože šlo o vnitřní rozvody v areálu, nemocnice zařízení vyčistila chemickou cestou vlastními silami,“ sdělil Petr Horák. Přesto nabízí Severočeská teplárenská svým odběratelům pomoc v případě, že by se s bakterií setkali v rozvodech. „Nemůžeme samozřejmě garantovat kvalitu vody v zařízeních, které nemáme pod naší neustálou kontrolou, ale jsme rozhodně připraveni pomoci s likvidací Legionelly, jestliže se měřením někde prokáže její zvýšený výskyt,“ dodává Petr Horák. Cesta k její likvidaci podle něj není složitá ani nákladná a využívá již zmíněný fakt, že vysoké teploty bakterii likvidují.

Co je legionella?

Legionella je rod patogenních bakterií. Svůj název získala v roce 1977, kdy byla označena jako původce rozsáhlé infekce, která nakazila přes 200 válečných veteránů, kteří se sešli v červenci 1976
ve Philadelphii. Legionella pneumophila způsobuje plicní onemocnění zvané také legionářská nemoc, do plic se dostává v podobě vodních kapének. Šíří se nejčastěji ve vodě nebo klimatizací.

(mk)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru