Ředitel městské policie: S projektem asistentů prevence bylo v loňském roce spousta práce, ale stálo to za to
Ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.
Most

Most - Nejen o novém přístupu mostecké městské policie k bezpečnosti a prevenci kriminality jsme si povídali s ředitelem Městské policie v Mostě Ing. Jaroslavem Hrvolem. Právě nový přístup Mostu k bezpečnosti, který v dubnu ředitel městské policie prezentoval jako příklad dobré praxe na mezinárodní konferenci v Olomouci, byl impulzem k tomuto rozhovoru.

Jste ve funkci ředitele městské policie 3 roky. Jak se změnila práce městské policie v době Vašeho vedení?

Náplň práce městské policie zůstává stále stejná. Já jsem ale chtěl, aby městská policie více sloužila a pomáhala občanům. Tento trend jsme myslím poměrně dobře nastavili, například plánujeme práci městské policie ve spolupráci s veřejností. Do budoucna bych chtěl, aby si městská police získala větší důvěru občanů a aby se na nás stále více obraceli, když budou potřebovat pomoci v různých životních situacích. Nebáli jsme se také pilotně vyzkoušet práci s asistenty prevence kriminality ve velkém. Máme v ulicích rekordních 19 asistentů a lidé je v ulicích velmi uvítali. Stálo nás to v loňském roce spoustu práce, ale stálo to za to.

Říkal jste, že plánujete práci městské policie ve spolupráci s veřejností. Co to znamená?

Koncem loňského roku jsme udělali průzkum pocitu bezpečí mosteckých občanů. Zúčastnilo se ho 615 respondentů, takže pro nás má vypovídací hodnotu. Bylo tam poměrně hodně otázek, ale naštěstí si s tím občané dali práci a my jsme zjistili řadu podnětů a informací, které pro nás byly nové a zajímavé. A také se ukázalo, že mají zájem situaci společně s námi řešit a ne nám jen nadávat, i když i k tomu jsme jim dali v otevřených otázkách prostor. Z průzkumu máme dvacetistránkovou zprávu, ke které se pravidelně vracíme a využíváme ji ke stanovení priorit. Zjednodušeně – zjistili jsme, co lidi v Mostě trápí a kde můžeme, tam se snažíme pomoci. Také máme nově e-mail, kam se mohou lidé obracet s problémy v oblasti bydlení a bezpečnosti (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

To zní zajímavě, můžete uvést nějaký příklad, v čem Vám průzkum pomohl?

Z průzkumu například vyplynulo, že nádraží občané uváděli jako jedno ze čtyř míst, kde se cítí nejméně bezpečně. Přitom reálně, podle statistik, tam žádné zvláštní problémy s bezpečností nejsou. Problém je však samotný pocit bezpečí občanů na tomto místě. Na to jsme zareagovali a zřídili jsme zde služebnu asistentů prevence kriminality. Další služebnu máme v centru a připravujeme novou v bloku 525. Podobně jsme na základě průzkumu pocitu bezpečí zvýšili dohled strážníků a asistentů v parcích. Občané chtěli více kamer a to jim teď také splníme. Plánujeme umístění čtyř nových kamerových bodů do vyloučených lokalit. Konkrétně do lokality stovek a M. G. Dobnera. S využitím průzkumu jsme také vytvořili Strategii prevence kriminality, která pomůže řešit bezpečnostní problémy koncepčně. I tam jsme podněty od občanů zahrnuli.

Dozvěděli jste se v průzkumu ještě něco dalšího, co by stálo za to zmínit nebo občanům vysvětlit?

Ano, například se často objevovala otázka nebo výtka, proč jezdí strážníci jen v autech a nechodí po městě. Na základě počtu přijatých oznámení na tísňovou linku 156 v Mostě musí být k dispozici v terénu nejméně tři „připravené“ motohlídky, abychom mohli občanům garantovat včasné poskytnutí pomoci. Býváme zpravidla na místě první ze všech složek IZS právě proto, že máme v ulicích dostatek motohlídek. Jinak máme dvě stabilní pěší hlídky strážníků, kteří procházejí problémové lokality. Samozřejmě i strážníci z motohlídky odhalují a řeší problémy v ulicích města.

Co Vám ještě občané v průzkumu vytýkali?

Například řešení přestupků v dopravě a rozdávání pokut. Já tomu rozumím, nikdo nedostává pokuty rád. Ale tady bych chtěl zdůraznit, že většinu přestupků v dopravě řeší strážníci na základě oznámení občanů na linku 156. Strážníci posoudí, zda došlo k přestupku, a když ano, jsou povinni přestupek na základě oznámení řešit. Chtěl bych, a strážníkům to opakuji, aby se v dopravě soustředili zejména na závažnější přestupky. Máme proto úseky vytipované ve spolupráci s oddělením dopravy a dopravní komisí magistrátu, kde dochází opakovaně k přestupkům, při kterých může dojít k ohrožení chodců nebo řidičů. Například opakovaně řešíme stání na hraně chodníku u školy, kde musí děti zaparkovaná vozidla obcházet vstoupením do silnice nebo parkování v blízkosti přechodů pro chodce.

Hledá stále městská policie nové strážníky?

Ano. Podařilo se nám díky náborové kampani přijmout čtyři strážníky. Další strážníky ale stále hledáme. Chtěl bych všem zájemcům o práci strážníka říct – přijďte se podívat, vyzkoušet si fyzické prověrky a promluvit si o naší práci. Konkurence na straně zaměstnavatelů v podobných složkách je veliká a my si to uvědomujeme. S většinou zájemců proto mluvím osobně, představuju jim naše zajímavé zaměstnanecké bonusy, že si mohou vydělat slušné peníze a jak říká naše kampaň: pracovat pro své město bezpečnější, pro bezpečnost své rodiny, přátel a známých.

Co plánujete v nejbližší době?

Máme připraveny tři hlavní projekty, na které se nám podařilo získat dotace ve výši bezmála milion korun. O čtyřech kamerových bodech do vyloučených lokalit jsem mluvil. Chceme také vybavit strážníky minikamerami pro záznam při projednávání přestupků. Budou chránit naše strážníky a zároveň je prokázáno, že pomáhají zvýšit profesionalitu strážníků při jednání s občany. Ještě chystáme velký projekt zaměřený na zvýšení bezpečnosti seniorů, dětí a žen. Zahrnuje sdílení úspěšných celostátních preventivně informačních kampaní v Mostě, ale také praktickou výuku bezpečného chování na ulici i doma a reálné sebeobrany pro všechny tři kategorie. Uvažujeme také o jakési alternativě asistentů prevence kriminality, takzvaných správcích lokalit. Ti dohlížejí na bezpečnost a veřejný pořádek jako asistenti, ale ještě k tomu uklízejí nepořádek v lokalitě, jako pracovník technických služeb. Ti by se mi líbili v parcích.

Děkujeme za rozhovor a držíme palce, ať se vše podaří.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru