MUDr. Sáša Štembera: Most má obrovský, dosud neobjevený potenciál. Vývoj a rozvoj jsme však nastartovali skvěle!
MUDr. Sáša Štembera
Most

Před mnoha lety jsem se zde narodil. Ještě ve velmi raném věku se moji rodiče přestěhovali do východních Čech, kde jsem vyrůstal. Moji prarodiče zde žili celý svůj život a já jsem zde trávil velkou část předškolního věku a také veškeré prázdniny, abych se sem definitivně v roce 1974 opět vrátil. Znám proto velmi dobře tento kraj, ale hlavně si pamatuji, jak vypadal v dobách mého dětství, jací lidé zde žili, jak vnímali sounáležitost s tímto svým regionem, jak se zde cítili být doma.

Také si pamatuji, jak se zvolna měnila tvář tohoto koutu republiky, jak ustupovaly lesní porosty, otvíraly se povrchové lomy a mizely louky a později i celé vesnice. Ale, a to hlavně, mizeli lidé, kteří zde byli doma a byli vystřídáni novou generací s mentalitou brigádníků. Ti zde byli jen krátkodobě, přicházeli pouze za výdělkem a necítili již sepjetí s tímto místem. I přesto, že zde již zůstali, ta mentalita je stále přítomná a visí nad námi stejně jako smog.

Přitom žijeme v místě, které má obrovský a troufnu si říci dosud neobjevený potenciál. Běžecké a sjezdové tratě v dosahu městské dopravy. Možnost pěších procházek v pro turisty neobjevených Krušných horách, dvojici rozsáhlých vodních ploch na hranicích města.

Naše sdružení velmi dobře vnímá tento potenciál a díky úspěchu v komunálních volbách získalo možnost jej dále kultivovat a pokusit se jej ještě více přiblížit občanům Mostu.

V těsné spolupráci města a Technických služeb, za které chci hovořit, byly realizovány rozsáhlé aktivity v příměstských rekreačních areálech - na Benediktu, který je již vnímán jako zavedený a našel si své příznivce, byla opravena dráha na bruslení, rozšířeno workoutové centrum stejně tak i dětské atrakce.

Areál Matylda si své stabilní návštěvníky teprve hledá - ovál je udržován a využíván jak bruslaři, tak i cyklisty. Instalovány byly slunečníky a po příznivé odezvě od návštěvníků bude jejich počet v tomto roce navýšen. Nemalým nákladem byl položen koberec trávy na rozsáhlou část nevyhovující plochy ve frekventované části břehu. Původní molo bylo rozděleno a jeho části nabídnuty k využití v širší zóně břehu. V původním místě bylo instalováno molo nové, početně rozšířena půjčovna šlapadel a získány paddlebordy k možnosti zapůjčení. Vzniklo hřiště na plážový volejbal, dvojice hřišť na petanque. Hojně využívaný areál dětského koutku bude letos ještě rozšířen o nové atrakce, workoutové centrum je již plně funkční. Je připravena zásadní rekonstrukce sociálního zařízení spolu s vybudováním nové recepce a potřebné dílny. Nákladná byla oprava prosakující výpustě, jež nyní zajistí stabilní výšku hladiny jezera.

Spolu s mnoha spoluobčany jsem velmi nespokojen se vzhledem a stavem míst sběru odpadu, tedy okolí kontejnerů. Část problému byla vyřešena instalací podzemních kontejnerů, ale většinu míst nelze označit ani jako přijatelná. Technické služby a.s. iniciovaly a zorganizovaly ve spolupráci s atelierem designu Univerzity v Ústí nad Labem soutěž pro studenty, zaměřenou na řešení tohoto problému. V současnosti jsou návrhy posuzovány a budou vyhlášena a oceněna nejúspěšnější řešení. Věřím, že ještě letos se dočkáme několika pilotních realizací.

Je třeba přiznat, že ne vše se nám dařilo a probíhalo podle našich představ - mám na mysli údržbu zeleně, organizaci čištění města, postup při rekonstrukci komunikací. Jsme si plně vědomi těchto nedostatků i potíží, které jimi vznikají občanům Mostu. K omluvě je třeba přidat ujištění, že jsou tyto problémy vyhodnocovány a pro naši další činnost minimalizovány.

  • MUDr. Sáša Štembera
  • zastupitel města Mostu
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru