Díky dotacím dojde ke znovuoživení Krušnohoří. Schváleno bylo pět projektů za téměř dva miliony eur
Zdroj: www.mmr.cz
Most

Krušné hory - Dalších pět projektů za téměř dva miliony EUR bylo schváleno v Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020. Díky těmto financím tak dojde například ke znovuoživení Krušnohoří a k realizaci projektu Krušnohorského hračkářství.

„Propagace turistických zajímavostí je velice důležitá nejen z hlediska rozvoje turistiky a potažmo cestovního ruchu, ale i kvůli zachování kulturního dědictví, které již není v krajině viditelné, nebo se rozpadá. Proto se snažíme podporovat projekty, které lidem nejlépe přiblíží poklady z minulosti prostřednictvím moderní techniky,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Jedním ze schválených projektů Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 je „Znovuoživené Krušnohoří“. Díky němu dojde ke znovuoživení dějin, osobností a konkrétních situací, které se zde staly a návštěvník je bude moci zažít na vlastní oči pomocí technologie rozšířené reality. Tento velice efektní zážitek se používá například v muzeích nebo pro "pozorování" již nežijících živočišných druhů. Cílem je vytvořit zážitková místa v centrálním Krušnohoří, které bude možné navštívit samostatně či spojit ve výlet pro všechny věkové skupiny návštěvníků.

Dalším schváleným projektem je „Krušnohorské hračkářství“, který zmapuje a zpracuje poválečnou historii výroby dřevěných hraček na české a saské straně Krušných hor a představí ji odborné i široké veřejnosti včetně školní mládeže. Výroba hraček je součástí společného kulturního dědictví a její zkoumání podpoří zápis Montánní krajiny Krušnohoří na Seznam UNESCO. Výsledky zkoumání budou představeny formou dokumentárního filmu a krátkých videí, společné odborné publikace a putovní interaktivní výstavy. Projekt je časově naléhavý a jeho realizaci nelze odsunout, neboť pamětníci jsou vysokého věku a na české straně je už jen jedna jediná firma, která dřevěné krušnohorské hračky vyrábí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru