Kontroly na Lázeňské: Inspektoři našli chyby u atrakcí, hraček a objevili padělky
Foto: ČOI
Most

Teplice - Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila mimořádnou kontrolní akci na „Zahájení lázeňské sezóny“ v Teplicích. Inspektoři se zaměřili především na bezpečnost atrakcí, nabídku a prodej hraček a stánkový prodej.

Inspektoři provedli kontroly atrakcí v rámci své dozorové kompetence u provozovatelů Autodromu, Centrifugy a Houpací lodě se zaměřením na zajištění bezpečnosti uživatelů. Šetření probíhalo ve dvou fázích. Před samotným zahájením provozu tak, aby nedošlo k narušení či omezení provozu, si inspektoři ČOI vyžádali průkazy atrakcí s potvrzením o technickém stavu pro rok 2018. Zařízení byla pro provoz schválena. Dále byla mimo jiné kontrolována výška nástupu na atrakci, zábrana proti neočekávanému vstupu k provozované atrakci, zábradlí zamezující pádu z atrakcí z výšky, sklon pódia, a zda nejsou poškozené části jednotlivých dílů. U atrakcí Centrifuga a Houpací loď nebyla dodržena výška nástupního schodu. V tomto případě byl inspektory uložen zákaz provozu do doby zjednání nápravy. Za účelem splnění opatření byla provedena následná kontrola, při které již inspektoři konstatovali odstranění nedostatků.

Dále se inspektoři zaměřili na kontrolu hraček. Šetření byla provedena ve stánkovém prodeji, kdy u dvou distributorů bylo zjištěno porušení zákona o technických požadavcích na výrobky (č. 22/1997 Sb.). U hraček chybělo označení CE a povinné informace. Kontroly nebyly doposud ukončeny a dotyčným subjektům byla uložena povinnost zajistit odstranění zjištěných nedostatků a Českou obchodní inspekci informovat.

Českou obchodní inspekcí byl kontrolován také stánkový prodej. Konkrétně se jednalo o občerstvení, míchané nápoje, rozlévané nápoje, sušené plody, uzeniny a bižutérii. Inspektoři se zaměřili zejména na poctivost prodeje, označení výrobků cenou, dodržení míry nápojů a hmotnosti u vážených potravin. Bylo provedeno celkem 8 kontrol. Ve 3 případech bylo zjištěno porušení právních předpisů. V jednom případě se jednalo o prodej padělků, kdy bylo inspektory zajištěno 11 párů padělků náušnic Chanel (porušení ustanovení o duševním vlastnictví dle ustanovení § 8 zák. č. 634/1992Sb., o ochraně spotřebitele). S kontrolovaným subjektem bude zahájeno správní řízení. U dvou obchodníků bylo zjištěno používání úředně neověřeného měřidla. Inspektoři ČOI jim uložili pokuty na místě v celkové výši 3 000 Kč.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru