Vysedávací vyhláška, která má chránit slušné lidi, je stále předmětem sporu
Město Most. Ilustrační foto
Most

Most - Ministerstvo vnitra pozastavilo účinnost dvou článků takzvané vysedávací vyhlášky města Mostu a stanovilo městu lhůtu 15 dnů pro zjednání nápravy. Město předmětné články vyhlášky přesto rušit nebude, věc proto nejspíš skončí u Ústavního soudu.

Spornou vyhláškou reagovala samospráva města Mostu na složitou situaci v některých lokalitách města, kde dochází k posedávání lidí, kteří hlučí, verbálně napadají a jinak znepříjemňují život spoluobčanům, a na množící se stížnosti slušných lidí z těchto lokalit. Zastupitelstvo města Mostu proto vydalo v roce 2015 vyhlášku o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, o ochraně veřejné zeleně a zlepšení vzhledu města, která se vžila pod názvem vysedávací vyhláška a která zakazuje mimo jiné sezení na stavebních částech, předmětech a zařízeních, jež k tomu nejsou určena.

Poté, co Ústavní soud zrušil ustanovení obecně závazných vyhlášek měst Litvínov a Varnsdorf, která obsahovala podobná ustanovení jako ta mostecká, informovalo Ministerstvo vnitra v srpnu loňského roku město Most, že shledává některá ustanovení vyhlášky města Mostu v rozporu se zákonem. Uskutečnilo se několik jednání. „Měli jsme snahu vyhlášku upravit, aby vyhovovala nálezu Ústavního soudu a vyhovovala i v našich podmínkách, snažili jsme se najít shodné stanovisko, ale naše návrhy nebyly bohužel akceptovány,“ komentuje primátor Mostu Jan Paparega. Navrženo bylo například spojit zákaz posedávání a polehávání na veřejném prostranství s kouřením, požíváním alkoholických nápojů a omamných a psychotropních látek nebo doplnit článek vyhlášky o platnosti zákazu posedávání a polehávání osob, které své okolí zatěžují nadměrným pokřikováním, hlučením a reprodukcí hlasité hudby.

1707vysedavani2

Primátor Mostu Jan Paparega.

Zastupitelstvo města Mostu v květnu letošního roku přijalo usnesení, jímž zrušení uvedené vyhlášky neschválilo a vyslovilo, že se s výzvou Ministerstva vnitra neztotožňuje a nesouhlasí. Ministerstvo vnitra proto zahájilo správní řízení o pozastavení napadených ustanovení vyhlášky. V červenci potom oznámilo městu Mostu své rozhodnutí o pozastavení sporných článků vyhlášky. „Navrhovali jsme ministerstvu, aby v Mostě provedlo místní šetření a jako důkaz jsme chtěli předložit zprávu o činnosti městské policie. S odkazem na nález Ústavního soudu však ministerstvo nevidělo důvod navrhované důkazy provádět,“ doplnil primátor. Protože město Most sporné body vyhlášky nezruší, věc s největší pravděpodobností skončí u Ústavního soudu.

(as)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru