Víkend zalitý sluncem? Příště možná, nyní ne
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Teplo bylo, je a bude – přinejmenším v několika nadcházejících dnech se stejně jako v těch zesnulých nejvyšším odpoledním teplotám zachce po výběhu ohrazeném 27 a 32 °C, letní až tropické pojetí prázdnin tím pádem neskončí.

Tato skutečnost sama o sobě nijak převratnou není, však jsme na začátku druhé poloviny meteorologického léta, problémem jsou však srážky, resp. jejich absence. Mostecká půda se tváří dosti vyprahle, vždyť kdy naposledy jste viděli mostecké trávníky zelené? Sucho ale netrápí pouze Čechy, například i dešťomilní Britové zažili nejsušší první půli meteorologického léta za celou dobu měření (1961 – současnost), rovněž britská tráva je proto poněkud blonďatá. Mimochodem zaznamenali jste, že v tomto týdnu na takřka úplném severu Evropy, na 70° s. š., teplota vzduchu překročila 33,0 °C? V maximu se jednalo o neskutečných 33,7 °C.

Taktéž nejbližší budoucnost vypadá velmi suše, jedinou výjimku lze nalézt v nadcházejícím víkendu. O žádnou spásu nicméně dozajista nepůjde...

V sobotu 21. července tomu bude již jeden měsíc, co se konal letní slunovrat, severní polokoule tím pádem pozvolna vkročí do druhé šestiny své cesty do „temnot“. S děním v troposféře to samozřejmě nehne ani o ň (zaprvé je délka pobytu slunce na obloze pořád dlouhá, zadruhé tu máme atmosférickou teplotní setrvačnost). V nevýrazném tlakovém poli se sobotní nejvyšší odpolední teploty podívají ke 30 °C, ráno v minimu naservíruje plus minus 18 °C. V noci a ráno lze očekávat jasno až skoro jasno, pouze přechodně zvětšené množství oblačnosti vysokého patra, následně ale začne bílošedého odstínu na mosteckém nebi přibývat a do konce dne se na tom prakticky nic nezmění. Bohužel. Nebo bohudík? Dorazí srážky? Ač je to nemilé, na 80 až 90 % nespadne ani kapka. Ona 10 až 20% nejistota je dána tím, že jak v Německu, tak také v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji nešokují bouřky.

Původní scénář byl takový, že v neděli 22. července se konvekční aktivita (přeháňky a bouřky) rozšíří na celé území České republiky, mostecké Sahary nevyjímaje. Nyní se zdá, že „skutek utek“ – převážná většina dešťových kapek zůstane v Bavorsku a sousedním Rakousku, v tuzemsku se spršky udají jen místně. Jaká je pravděpodobnost, že Most a spol. zasáhne přeháňka anebo bouřka? Asi 25 až 35 %, pro jistotu ale řekněme 50 %. Tak jako tak – sucho vyřešeno nebude. Alespoň pro tuto chvíli. Když tak postačí říčka Bílina či jezero Most... Nejvyšší odpolední teploty okolo 30 °C, ráno v minimu kolem 20 °C.

Co dále? To samé – přes den v okruhu 30 °C, ráno budeme rádi za lehký ponor pod 20 °C a k tomu decentní šance na spršku. Sečteno a podtrženo Kalifornie.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru