Výstraha před silnými bouřkami: V autě můžete být v klidu, venku dejte nohy k sobě
Jak se správně chovat při bouřce? Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj - Český hydrometeorologický ústav vydal ve čtvrtek výstrahu před silnými bouřkami pro Ústecký kraj. Platí do odvolání.  Jak chránit svou domácnost před úderem blesku a jak se zachovat, pokud nás bouřka zastihne v přírodě? Hasičský záchranný sbor ČR přináší připomenutí základních faktů o bouřce.

Během bouřky se raději zdržujme v domě s funkčním hromosvodem na suchém místě, dále od vodovodu, kamen, elektrospotřebičů a zásuvek. Nezapomeňme zavřít okna a odpojit od elektrické sítě veškeré spotřebiče, které nemusí být nutně v provozu (tzn. odpojit i anténní přípojku od televize a telefonní linku od modemu počítače, aby nedošlo k jejich poškození nebo zničení). Řešením může být moderní zařízení sloužící k ochraně proti pulsnímu přepětí – tzv. přepěťová ochrana, která chrání nejen proti výbojům blesku, ale obecně proti jakýmkoliv prudkým výkyvům napětí v elektrické síti.

Lidé se často domnívají, že když se ukryjí v jakékoliv budově, jsou v bezpečí. Pokud se jedná o budovu, kde není hromosvod nebo je poškozený, hrozí zde velké riziko úderu blesku i následného požáru. "V roce 2017 blesk způsobil požár 31 objektů, z čehož 24 objektů bylo bez hromosvodu. Škoda na těchto objektech činila 10 837 000,- Kč. Lidé také často zapomínají na skutečnost, že po úderu blesku je potřeba nechat hromosvodní soustavu znovu zkontrolovat revizním technikem," uvádí mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicol Zaoralová.

Co dělat, když nás bouřka zastihne v přírodě?

  • Pokud se v době bouřky nacházíme venku, je nutné se urychleně schovat.
  • Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem.
  • V přírodě se můžeme schovat v hustém lese, nižším porostu, úzkém údolí nebo v suchém příkopu v podřepu s nohama a rukama u sebe.
  • Nikdy se neschovávejme pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, v menších staveních bez hromosvodu nebo ve stanech.
  • Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu, na rozlehlé holé pláni, na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí (sloupy elektrického vedení) nebo vysokých osamocených stromů.
  • Nezdržujeme se v blízkosti vodních ploch nebo na podmáčené půdě. Velké nebezpečí zásahu bleskem hrozí při koupání, windsurfingu nebo při plavbě v loďce.
  • Za bouřky venku pokud možno nepřenášíme kovové předměty. Pokud jsme se během jízdy na kole dostali do bouřky, tak je dobré sesednout, vzdálit se od kola a schovat se na co možná nejbezpečnějším místě.
  • Není vhodné si lehat na zem nebo stát příliš rozkročený, tím se zvětšuje plocha, kterou může blesk zasáhnout. Je důležité, aby kontakt se zemí byl co nejmenší. Obecně se doporučuje při bouřce stát s nohama těsně u sebe. Pro člověka není nebezpečný jen samotný viditelný blesk, ale i jeho vybíjecí proudy, které se po úderu šíří po zemském povrchu. Jsme-li venku ještě s ostatními, tak se nikdy nezdržujeme v jedné velké skupině, zvyšujeme tím pravděpodobnost zásahu bleskem.
  • Pokud nás zastihne bouřka v automobilu, nemusíme se blesku příliš obávat. Jestliže necháme okna i dveře zavřené, poskytne nám plechová karoserie spolehlivou ochranu.
  • První pomoc při úrazech bleskem je stejná jako při ostatních úrazech způsobených elektrickým proudem a při popáleninách. Podle stavu zraněného bývá často nezbytné použít umělé dýchání, srdeční masáž a protišoková opatření.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru