Do Mostu opět zavítal spisovatel Laurent Guillet, setkal se s Vlastimilem Vozkou
Vlastimil Vozka víta Laurenta Guilleta. Foto zdroj: město Most
Most

Most - Francouzský spisovatel Laurent Guillet, jehož hlavním tématem je připomínání hrůz druhé světové války prostřednictvím životního příběhu jeho strýce a účastníka protinacistického odboje Josepha Santerreho, opět zavítal do Mostu.

Na místním hřbitově totiž byla před šesti lety odhalena jedna z osmi pamětních desek, které mapují Santerreho pohnuté putování. Laurent Guillet sem dorazil z francouzské obce Trévelo v Bretani, kde kdysi začala i Santerreho pouť, po 84 dnech pěšího pochodu. U mostecké pamětní desky se setkal mimo jiné s radním Vlastimilem Vozkou, s nímž uctil památku svého strýce a dalších obětí druhé světové války položením květin a rozsvícením svíčky.

Nacisté Josepha Santerreho zatkli hned na počátku války a následně strávil několik let putováním po různých zajateckých a pracovních táborech. Jeho životní pouť se uzavřela na konci války na Mostecku. V Litvínově zemřel a v mosteckém krematoriu bylo jeho tělo zpopelněno. V obou městech byly v létě roku 2012 odhaleny jeho pamětní desky z lávového kamene s texty v angličtině, němčině, francouzštině a češtině.

(dun)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru