OBRAZEM: Cirkusy bez zvířat! Mostečané demonstrovali na okraji Šibeníku
Protest a petiční akce na mosteckém Šibeníku. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Zvířata do cirkusu nepatří. Zvířata nejsou klauni. Chceme cirkusy bez zvířat. Tato hesla zazněla v pátek v podvečer na okraji mosteckého parku Šibeník poblíž šapitó cirkusu Prince, který zrovna ve městě pořádá představení.

V Mostě se poprvé konala nenásilná protestní a petiční akce zaměřená na zákaz využívání všech divokých zvířat v cirkusech. Sešly se desítky a desítky lidí. Někteří drželi transparenty, jiní přišli jen podepsat petici. Občas projíždějící řidiči zatroubili, aby dali najevo souhlas s protestem, další přidali zdvižený palec z okénka.

„Jedna paní si návštěvu cirkusu rozmyslela a odešla,“ říká Mostečanka Bára, která páteční akci svolala přes Facebook. Za takové rozhodnutí přítomní ženě hromadně zatleskali.

O co jde celorepublikové iniciativě Cirkusy bez zvířat (její stránky najdete na tomto odkazu)? Zvíře je podle ní v cirkusech degradováno na věc, loutku. Je zesměšňováno a ponižováno, prezentováno jako tvor s nižším postavením na rozdíl od člověka, který ho zkrotil. Navíc je stresováno stísněnými podmínkami, ve kterých žije, neustálým transportem a nepřirozenou drezurou.

Cirkusy ale mají i své zastánce. „Pokud cirkus splňuje parametry a podmínky pro chov exotických zvířat, které mu jasně vymezuje zákon, nevidím v tom problém,“ myslí si David Kozlok, mladý mostecký principál. Osobně ke svým vystoupením zvířata nepoužívá. Konkrétně cirkus Prince je podle něj v naprostém pořádku. „Jen by mě zajímalo, jak třeba převážejí takového lachtana,“ přemítá Bára.

Iniciativa Cirkusy bez zvířat je akcí organizace na ochranu zvířat Svoboda zvířat. Chce do konce roku posbírat 15 tisíc podpisů na Petici za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR a předložit ji českým zákonodárcům. O petici více na tomto odkazu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru