Někteří ze závodníků Vokobergu se Milešovce raději vyhnuli
Závod Vokoberg. Foto: archiv Spona Teplice
Sport

Teplice - Poslední lednovou sobotu si v pátém ročníku závodu Vokoberg, který pořádá Spona Teplice, prověřilo fyzičku 35 z celkem 38 přihlášených dvojic. V podmínkách, jaké umí připravit jen zima a s vědomím, že může přijít chvíle, kdy si sáhnu na dno.

Vokoberg je 24hodinový orientační závod Českým středohořím. Úžasné je na něm, že si trasu volí sami závodníci podle svých schopností i momentálních dispozic. Dané mají jen kontrolní body a ani ty nemusí striktně zdolat všechny. Pro úspěšné absolvování závodu stačí, aby dosáhli alespoň čtyř.

Trasa bývá dlouhá do 50 kilometrů a letos na ní bylo připravených celkem 21 kontrolních míst. Nejobtížnějším z nich byla Milešovka. Tu mohli účastníci zdolat jako kontrolní bod z pěti různých směrů. Vzhledem ke sněhové pokrývce a namrzlým úsekům se ale některé z dvojic rozhodly tento bod úplně vynechat.

Pátý ročník hodnotí Martin Richter, jeden z organizátorů akce, jako dosud nejlepší. „Sice nám dost nasněžilo, v průběhu závodu čekaly dvojice sněhové a dešťové přeháňky, silný boční vítr, ledovka, mlha a v neděli nad ránem i bláto, přesto se do cíle dostaly všechny dvojice a lidé byli nadšení.“

Podle Richtera je Vokoberg spíš o strategii, přemýšlení, a to jsou aspekty, které k závodu přitahují stále nové nadšence. Dvojice si musí stanovit plán, kudy poběží, které z kontrolních míst a v jakém pořadí zařadí do trasy a které případně vynechá. „Směrodatný není čas. Cílem je získat co nejvyšší počet bodů. Každé kontrolní místo je hodnoceno od deseti do sta. Je jen na lidech, jakou zvolí trasu. Dostanou itinerář, navigaci a zbytek, jak se dostat zpátky na Doubravku, už je na nich.“ Jak Richter dodává, čas hraje roli pouze v případě shodného počtu bodů u dvou nebo více dvojic.

V prvních dvou ročnících býval start Vokobergu vždy od hradu Doubravka. Už třetím rokem je pokaždé z jiného místa. Účastníci se u Doubravky sice sejdou, ale pak jsou autobusem odvezeni do výchozího bodu. Letos to bylo u Bukové hory u Verneřic na Děčínsku. „Pátý ročník jsme závodníkům ozvláštnili novinkou,“ prozrazuje Martin Richter. „Závod bylo možné sledovat online prostřednictvím aplikace GPS Tracking. Ta umožnila monitorovat dění na trase v reálném čase a přinesla okamžitý přehled o průběhu závodu pořadatelům, závodníkům i divákům.“

Nejstaršímu účastníku, který úspěšně letošní Vokoberg absolvoval, bylo 65 let a závodu se zúčastňuje každý rok. Se sportovním partnerem zdolali zvolenou trasu za 15 hodin a 32 minut, prošli 4 kontrolní místa a získali 130 bodů. Vítězem 5. ročníku se stala dvojice Zdeněk Reš a Aleš Balcar, která trasu zvládla za 23 hodin a 24 minut, absolvovala 18 kontrolních míst a získala úžasných 930 bodů.

Na všechny účastníky čekala na Milešovce teplá polévka, klobása s pečivem a teplé i studené nápoje. Občerstvení bylo připravené pro všechny také na základně hradu Doubravka po dosažení cíle.

Akce si na Teplicku získává stále více příznivců. Letos se ho zúčastnila dokonce i maďarská dvojice. To, co lidi k závodu přitahuje, shrnul celkem výstižně jeden z jeho účastníků Filip Drazdík: „Bylo to skvělé zimní dobrodružství, už se těším na to příští. A kdo si Vokoberg ještě nezkusil, tak můžu jenom doporučit. Skvělá organizace, atmosféra a vše se odehrává v krásné krajině Českého středohoří.“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru