Jak to chodí na tenisovém turnaji WTA v Praze aneb jak ulovit Kodeše a Sukovou
Nová česká hvězdička Karolína Muchová. Po vítězném utkání... Foto: V. Novotný
Sport

Praha - Vidět v Praze za pár hodin velkou část české špičky, zdarma a jen jednou do roka, tomu řada sportovních fanoušků neodolá.

Ze severu je ideální vypravit se do Stromovky takto: autem po D8 až do Holešovic. Odpadne vám cesta metrem a od stanice busu Nádraží Holešovice připravili pořadatele turnaje kyvadlovou dopravu až k areálu. 2,7 km se ale dá i ujít.

Už krátce po sjezdu z hlavní silnice, do které dálnice v závěru přechází, jsme byli u dopředu vyhlédnutého parkoviště P+R. Bohužel, takhle chytří jako my asi bylo více lidí, takže i když měl jet autobus až za více než půl hodiny, byla už nevelká kapacita parkoviště obsazená. Ovšem jen o pár metrů dál, doslova naproti, je parkoviště další, v Praze věc nevídaná… A navíc volné. Dvacet korun za hodinu je ucházející cena a tak jsme neváhali. Ke stanovišti busu to bylo navíc stále coby tenisovým míčkem ne dostřelil, ale dohodil.

Ostrůvek fandů u stanice metra se do příjezdu busu (10:00) slušně rozrostl. Dokonce tak, že se všichni dovnitř nedostali. Řidič navíc odmítal vyjet, dokud nebude mít ze svého stanoviště přes chumel lidí potřebný výhled. Několik dalších lidí tak muselo vystoupit a čekat další čtvrthodinu. Což o to, zápasy začínají až v 11 hodin, areál se však otevírá o hodinu dříve a kdo dřív přijde, ten dříve mele (bude lépe sedět).

0305tenis2

Fotí se sběrači a čároví rozhodčí

Vmáčkli jsme se na centru do skvělé šesté řady pár metrů od dění na dvorci, paráda. Kolem nás se velká tribuna až nahoru k nebi rychle zaplnila a vydržela tak prakticky až do večera. Kdyby jenom to. Odejdete-li doplnit energii či naopak něco z těla vydat, budete zpět bez ohledu na držené místo vpuštěni až ve chvíli, kdy patřičný počet lidí zase hlediště opustí. Ochranka dostávala pokyny do vysílačky. Takže se zezadu při vstupu do lešenářské stavby za cedulí „Opuštěním tribuny ztrácíte nárok na místo“ tvořily dlouhé fronty, klidně na půl až celou hodinu. Pouští se navíc jen po lichých gamech.

Ke cti organizátorům slouží, že vstup je stále zdarma, letos už s výjimkou finále (to ovšem za pouhých 200 korun). Ale stálo by za to zavést třeba systém vracenek. Přijít kvůli návštěvě toalety o celý set způsobovalo zbytečnou nervozitu mezi lidmi a ochrankou (přitom ani jedni za to nemohli).

Jinak bylo všechno super. V areálu a u stánků vzhledem k plným tribunám málo lidí (ceny odpovídají Praze), volný pohyb kolem kurtů, kde se trénovalo a kromě centru tak i na jedničce a dvojce také hrálo (i zde už jsou k dispozici malé tribuny). Hráčky, trenéři a jiné celebrity se dali lehce potkávat.

Barevný program na křídovém papíře s představením řady hvězd a s fotografiemi výborné kvality jen za 50 korun, trička a hrnky také v dobrých cenách byť už méně zdařilé (hlavní sponzor je hlavní sponzor). V omezeném množství byly volně k dispozici i papíry s pavoukem rozlosování, informacemi o prize money a dalšími zajímavostmi. Palec nahoru!

0305tenis3

Divácký zájem byl velký, čekalo se ve frontě

Volněji bylo na tribuně pro zvané V. I. P. hosty a partnery turnaje za základní čarou, jediné kryté. Když tam našinec viděl vedle sebe Kodeše a Sukovou, nedalo mu to a s ponecháním zástavy ve formě drahého mobilu umluvil ochotného mladíka ke krátkému vpuštění za účelem autogramu. Legendy se ochotně podepsaly. Dobře se zápasy bavil i tradiční příznivec dříve bílého, dnes již spíše barevného sportu Miroslav Donutil.

Středa prvního máje zájem fanoušků ještě zvýšila. Nebylo divu, za pár hodin člověk viděl na jednom místě Muchovou, Šafářovou, Siniakovou i Strýcovou. Kromě loučící se tenisové hvězdy Lucie Šafářové navíc ve vítězných zápasech. Lucie sice dohrávku druhého setu prvního kola čtyřhry spolu s parťačkou Štefkovou dotáhly do „match-tiebreaku“, v něm měly i dva mečboly a Šafářová při tom prvním na raketě ukončení zápasu. Nicméně hledištěm to zklamaně zahučelo, nepovedlo se. I tak patřil Plekancově přítelkyni potlesk velký, ba ten den největší. Oprávněně.

Zbylé tři Češky excelovaly, takže si v tu chvíli už nikdo nevzpomněl na absence Kvitové, Plíškové a Vondroušové. Po zápase se střílely do hlediště podepsané míčky a moderátor zpovídal ještě zpocené hráčky přímo na kurtu pro diváky.

Počasí? Celý den ideální, pod mrakem, skoro bezvětří, ani kapka deště.

Tak zase za rok…

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru