V Mostě se na novém asfaltu testovaly speciály v miliardové hodnotě
Foto: Autodrom Most
Sport

Most - Devět týmů šampionátu supersportovních vozů ADAC GT Masters testovalo ve středu a ve čtvrtek minulý týden jezdce a stroje na velkém okruhu mosteckého autodromu před nadcházejícím závodním víkendem na této trati.

O tom, že šampionát ADAC GT Masters představuje špičku motoristického sportu, svědčí i finanční zázemí podniku. Jen hodnota závodních speciálů hlavní kategorie se odhaduje na hodně přes 250 milionů korun.

Na sever Čech dorazily i týmy z doprovodných sérií šampionátu, a to ADAC TCR Germany, Porsche Carrera Cup Germany či Spezial Tourenwagen Trophy. Celkem tak na mostecký závodní víkend ve dnech 17. až 19. května ladilo techniku a formu jezdců 16 týmů. Ani tyto série se po finanční stránce nenechají zahanbit. Úspěšní jezdci a týmy Porsche Carrera Cup Germany si například rozdělí v této sezoně na prize money celkem 550 000 Euro (přibližně 14,3 milionu Kč).

1305autodrom 1

Foto: Autodrom Most

Nový asfalt pokrývá mostecký okruh ze dvou třetin, což se projevilo na dosahovaných časech. „Oproti loňskému roku, kdy měl šampionát v Mostě premiéru, je tady nyní okruh pociťově o zhruba půl vteřiny na kolo rychlejší. S vozem jsme po testování spokojeni,“ potvrdil jezdec jediného českého týmu ve startovním poli Filip Salaquarda. Ve voze Audi R8 LMS se střídá s Němcem Frankem Stipplerem, tým I. S. R. vede jeho otec Igor Salaquarda.

Šampionát ADAC GT Masters zahájil sezonu 2019 o víkendu 26. až 28. dubna tradičně v německém Oscherslebenu. V součtu výsledků sobotního a nedělního závodu se usadil v čele průběžného pořadí úřadující šampion Robert Renauer společně s novým stájovým kolegou Thomasem Preiningem z týmu Precote Herberth Motorsport s vozem Porsche 911 GT 3. Po šestém místě v prvním závodě se jim ve druhém podařilo zvítězit. Před soupeři na děleném druhé a třetím místě průběžného pořadí to Renauerovi s Preiningem zajistilo těsný náskok dvou bodů.

Týmu I. S. R. se bohužel úvodní podnik sezony příliš nevydařil. Jezdci se svým Audi dosáhli v pátečním druhém volném tréninku nejlepšího času v celém startovním poli, v závodě tak určitě čekali lepší výsledek. V sobotu ani v neděli se ale nevešli do nejlepší desítky, když skončili na 22., respektive 17. místě. V hodnocení týmů tak I.S.R. figuruje na průběžném 13. pořadí.

1305autodrom 2

Foto: Autodrom Most

Závod na domácí půdě je tak pro Filipa Salaquardu i celý tým obrovskou motivací, cítí ale zároveň i velkou zodpovědnost. „Jezdíte před svými fanoušky, přáteli, sponzory, kteří vás přišli podpořit osobně a nechcete je zklamat. Vaším přáním je, aby odjížděli s nezapomunetelnými zážitky, aby na Vás byli pyšní. Uděláte maximum, aby s Vámi mohli prožít nezapomenutelnou euforii z vítězství v realném životě a nejen u televizních obrazovek. Vyhrát domací závod je tím nejkrásnějším zážitkem. O to větším zklamáním je, když se nedaří,“ přiblížil Filip své pocity.

Po závodech v Mostě se šampionát přesune do rakouského Red Bull Ringu (7. až 9. června). Po delší přestávce seriál bude pokračovat 9. až 11. srpna na nizozemském okruhu v Zandvoortu. Na poslední tři závodní víkendy se vrátí do Německa. Na Nürburgringu se pojede 16. až 18. srpna, na Hockenheimringu 13. až 15. září. Šampionát vyvrcholí 27. až 29. září na okruhu Sachsenring.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru