Šampionem Alpe Adria v elitní třídě Superbike se stal Karel Hanika
Foto: Autodrom Most
Sport

Most - Už po sobotním prvním závodě v Mostě si zajistil titul letošního šampiona Alpe Adria v elitní třídě Superbike domácí jezdec Karel Hanika z týmu Fany Gastro na stroji BMW. Mezinárodní mistrovství silničních motocyklů na tratích střední Evropy tento víkend na okruhu mosteckého autodromu vyvrcholilo.

Jelo se také jako domácí šampionát, jeho závěrečný díl pod názvem Cena Československa jezdce čeká o víkendu 11. až 13. října na Slovakia Ringu. Ani zde už pochopitelně nikdo ze soupeřů nemůže Haniku předstihnout, na severu Čech se tak sympatický jezdec z Brna radoval z dvojnásobného triumfu v sezoně.

Karel suverénně vyhrál i druhý nedělní závod. Navíc jej ozdobil novým traťovým rekordem, když nejrychlejší kolo zajel v čase 1:35,417 minuty. O 13 setin tak překonal výkon Ukrajince Ilji Michalčika, jehož dosáhl na mosteckém autodromu v srpnu při mezinárodním německém šampionátu silničních motocyklů (IDM). „Dařilo se po celý víkend, všechno fungovalo. Zkoušel jsem novou zadní pneumatiku Bridgestone, skvěle se osvědčila. Soupeřům jsem v obou závodech výrazně ujel a náskok pak už jen kontroloval,“ zhodnotil Karel své závěrečné vystoupení v Alpe Adria v této sezoně.

309autodrom 2

Domácí fanoušci měli v Mostě žně. Startovní listina Alpe Adria obsahovala 154 jmen, z toho českých jezdců bylo hned 46. Karla Haniku jako lídra sice nikdo nenapodobil, i tak jeho krajané předváděli skvělé výkony. Domácí závody si nemohl nechat ujít ani mostecký Tomáš Zajíc se svým strojem Yamaha, rovněž ve třídě Superbike.

Suverénní jako Hanika byl ve třídě Superstock 1000 také Michal Filla, v obou závodech nad soupeři dominoval. V celkové kvalifikaci poskočil po této parádě z devátého až na konečné čtvrté místo, jež naopak opustil Michal Prášek. V Mostě byl v prvním závodě čtvrtý, ve druhém osmý, což mu stačí v závěrečném hodnocení na šesté místo se 105 body.

309autodrom 3

Ve třídě Superstock 600 si v Mostě dvěma druhými místy upevnil celkové stříbro Jiří Mrkývka na Yamaze. Vítězství si zajistil už po čtvrtém závodním víkendu sezony v německém Oscherslebenu Maďar Richard Bodis. Výborný víkend má za sebou také Michal Chalupa, v obou závodech dosáhl na bronzový stupeň vítězů. Bylo to však letos v Alpe Adria jeho teprve šesté vystoupení z celkem dvanácti závodů. Do pořadí v čele celkového hodnocení tak neměl šanci výrazněji promluvit. Pátou, respektive šestou příčkou nezklamal fanoušky ani Jaromír Chlup.

Vynikajícími výkony a stupni vítězů ozdobili finále šampionátu také Lukáš Nespěšný ve třídě Alpe Adria Cup 600 a René Skalický ve třídě Alpe Adria Cup 1000.

Nedělní závody organizátoři domácího mistrovství zasvětili památce významné osobnosti nejen tuzemského motoristického sportu, patriotovi mosteckého autodromu a jeho dlouholetému sportovnímu řediteli Gerhardu Ittnerovi.

309autodrom 4

4x Foto: Autodrom Most

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru