Děti od 13 let již hrají v Mostě „opravdový“ softbal. Podívejte se jak
Zdroj: klub Painbusters
Sport

Most - Dnešní softbalové zastavení nabízí kategorii žáků, tedy věkovou skupinu do 13 let. Tady už se hraje „opravdový“ softbal, tedy do hry tu vstupuje i nadhazovač, který nadhozem zahajuje každou rozehru.

Pálkař tak má za úkol trefit se do soupeřem nadhozeného míčku a má na to celkem tři pokusy. Pokud je úspěšný a odpálí míč do hřiště, běží na první metu, pokud ani napotřetí netrefí, má smůlu, běží na lavičku k ostatním spoluhráčům a čeká, až na něj přijde opět řada, protože pořadí všech devíti pálkařů je před zápasem dané a nelze jej měnit.

Pozice nadhazovače, jak už víme z minula, je v softbalu a basebalu zásadní a kvalita nadhazovače z velké míry ovlivňuje kvalitu hry a úspěšnost týmu (takový Dominik Hašek v týmu z olympiády v Naganu). A protože je tato práce tolik odpovědná a náročná, příprava na tento post zabere průměrně dva roky. Neméně důležitý je ale parťák nadhazovače, tedy chytač. To je ten robocop, schovaný v helmě s maskou a zabalený do spousty ochranných obalů, s plastronem na břiše a chrániči holení místo hokejových betonů, takže ho často celý zápas nikdo ani nepozná. Za něj ale mluví jeho práce a výkony. Chytá a blokuje neodpálené míče od nadhazovače, hlídá běžce soupeře na metách a brání jim v postupu po nich. Zároveň, jako jediný hráč, vidí před sebou celou hrací plochu, a tedy řídí hru a všechny obranné akce svého týmu. Je velkou oporou svého nadhazovače a společně vymýšlejí strategii, jak co nejlépe vyzrát na pálkaře soupeře. Musí to tedy být hráč velice šikovný, rychlý, dravý a chytrý, ale zároveň dostatečně chladnokrevný a s pevnými nervy, pravý vůdce týmu. Z popsaného je patrné, že pro tým žáků je třeba připravovat některé pozice s výrazným předstihem, pokud chceme pomýšlet na úspěch.

I v této věkové kategorii mohou hrát dívky v jednom týmu s chlapci, ale nesmějí se objevit právě na pozici nadhazovače a chytače. Samozřejmě se ale hrají i samostatné soutěže souběžně v obou kategoriích, tedy liga žáků i žákyň, řízené Českou softballovou asociací.

V pyramidě mosteckém klubu Painbusters jsou hráči kategorie U13 v pozici studenta opouštějící základní školu.

Už by měl něco umět a znát, čeká ho několik zásadních změn a má před sebou tři roky přípravy před softbalovou maturitou, ale pořád není pod tlakem výsledkových očekávání ze strany trenérů a klubu. Mění se velikost míčku, s kterým se hraje z 9´ (jako na baseballu) na větší měkký velikosti 11´, mění se velikost hřiště, objevuje se prvek nadhazovače a nadhozu a většinou se zápas nehraje na čas, ale na počet směn. S tímto věkem přichází i léty vypozorovaný zásadní prvek, tedy chvíle, kdy dospívající mozek dítěte dokáže doteď naučené a používané vzorce řešení jednotlivých situací poskládat, jako puzzle, do obrazu hry, jako celku a pochopit, o čem ta zdánlivá složitost jménem softbal vlastně je. Diváci tak jsou svědky velmi napínavého a krásného přerodu softbalových larviček v opravdové hráče.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru