PODCAST: Brankář Pavel Halouska věří v záchranu České fotbalové ligy v Mostě
Pavel Halouska. Foto: e-deniky.cz
Sport

Most - Pavel Halouska působí v mosteckém Baníku od loňského podzimu, konkrétně od září 2022, kdy k nám přišel z Mladé Boleslavi. Ačkoliv patřil do ligového kádru boleslavského klubu, přesto upřednostnil angažmá v dalekém Mostě. Nyní po více jak 10 odchytaných zápasech u nás nám poskytl delší rozhovor.

Tak jak se to stalo, že se brněnský odchovanec dostal do kádru mosteckého klubu?

To je asi na delší povídání. Pocházím z Brna a v jeho okolí jsem začal chytat ve 2. lize, v Líšni a Blansku, odkud si mě vytáhla Mladá Boleslav. Následně, jelikož jsem chtěl především chytat, tak jsem přijal nabídku Mostu a jsem tady. Nakonec tedy nic složitého.

Po téměř půlročním působení jste náš klub zřejmě již dobře poznal, jak se tedy v Mostě cítíte?

Musím říct, s ohledem na to, že je tady jenom 3. liga, ve které jsem zatím nepůsobil, tak podmínky pro nás pro hráče jsou tady na vysoké úrovni, skoro až srovnatelné s 2. ligou. Co se týče nachystaných hřišť, regenerace a také trenérů, kteří jsou v Mostě na vysoké úrovni.

Do Mostu jste přišel až v rozběhnuté sezóně, jaké to bylo naskočit do rozjetého vlaku, zvlášť když jsme na podzim nevyhrávali?

Začalo to vlastně tak, že v sobotu jsem tady v Mostě chytal za Boleslav B a v pondělí jsem byl už v Mostě na tréninku jako hráč Mostu. Bylo to tedy celkem na rychlo, ale jsem rád, že můžu chytat pravidelně zápasy, což je pro mě důležité.

Váš první zápas byl na Žižkově, kde jste navíc na jaře působil, byl to asi pikantní zápas?

Na ten zápas jsem se opravdu těšil, kádr na Žižkově zůstal takřka stejný jako za mého ještě 2-ligového působení, takže jsem se těšil na staré známe, trenéry a vedení klubu. Vztahy jsem tam měl velmi dobré. Bohužel herně nám to tam vůbec nevyšlo, byl to zrovna jeden z těch zápasů, kde vám nevyjde vůbec nic.

První vychytaná nula přišla v zápase ve Velvarech, byla bohužel zatím jediná. Jak se chytá za mosteckou obranou?

Myslím si, že si to s vývojem času sedalo. Od Žižkova už jsme pak v žádném zápase tolik nehořeli. S novým trenérem se začal hrát i jiný systém hry a všechno si tak za pochodu sedá. Tak snad těch nul bude víc.

Z Boleslavi dojíždíte do Mostu skoro denně na tréninky, cestování kvůli životu rodiny je asi náročné.

Mám vlastně pořád štěstí, že dopoledne mám opravdu celé vyhrazené pro rodinu a jezdím do Mostu skutečně až na večerní tréninky. Dopoledne s rodinou je výhoda, delší ježdění je zase nevýhoda. Takový už je život.

Byla už se rodina podívat na zápas v Mostě?

Zatím nebyla, máme dvě malé děti, kluka a holku. Manželka by to tady sama asi neuhlídala. Kluk zatím kope, ale kope do všeho, tak se ještě uvidí jestli to bude taky fotbalista.

Mostecký klub se snaží o kvalitní tréninkové podmínky a tréninkový proces, ačkoliv se stále řadí mezi amatérské kluby. Rozvíjíte tady stále své brankářské dovednosti nebo využíváte zkušenost?

Jsou tady zkušení trenéři. Jarda Belaň, který má na starosti nás gólmany si prošel ligou. My jsme proti sobě i hráli, známe se už déle. Tréninková laťka je tady nastavena opravdu vysoko, konkrétně gólmanské tréninky jsou srovnatelné skoro až s 1. ligou.

Je možné porovnat 2. ligu v moravských klubech, Brno, Líšeň nebo Blansko s českou ČFL?

Rozdíl tam určitě je, neboť ve 2. lize ti hráči jsou profesionálové. Tady v Mostě, musím skoro smeknout, kluci chodí do práce a po večerech takto intenzivně trénují. Ve 2. lize je díky tomu větší koncentrace na trénink, hráči tam mají i více času na odpočinek nebo i na další individuální tréninky. Mají více času obecně na fotbal a tato kvalita se pak projeví.

V Boleslavi jste odchytal čtyři ligové zápasy proti Baníku Ostrava, Olomouci, Slovácku nebo Liberci, teda žádná lehká práce. Vzpomínáte speciálně na některý z nich?

Vzpomínám samozřejmě na všechny. Nejvíce asi na ten první na Baníku Ostrava. Bohužel jsme ale prohráli 0:1 a gól dával Jirka Fleišman a ještě to pak myslím bylo vyhlášeno jako branka měsíce. Trefil to krásně. Nevzpománím na to tedy úplně rád, když jsme prohráli, ale byl to první zápas za Boleslav v lize.

Jaké jsou vaše brankářské cíle?

Cíle mám pořád, pořád se chci posouvat. Teď jsem tady v Mostě a zaměřujeme se na to, abychom zvládli záchranu. Další cíle se ukážou následně. Současný krátkodobý cíl je udržet 3. ligu tady v Mostě.

Mostecký tým nyní zahájil zimní přípravu, má za sebou první zápas, jak se zatím příprava i kádr vyvíjejí?

Zatím probíhá dobře. Doufám, že se nikdo nějak nezraní. Přišli i noví hráči, tak doufáme že nám pomůžou a půjdeme za tím cílem všichni a společně to zvládneme.

Trenér Jaroslav Belaň je známý svým moderním přístupem v přípravě brankářů, dokázal vás něčím překvapit?

Jeho přístup je opravdu na profesionální úrovni. Myslím, že je to výhoda pro klub, protože v klubu trénuje i mladší gólmany, myslím jako dorostence, kteří se s ním rozhodně mají kam posouvat.

Jak vůbec vypadá zimní příprava pro brankáře, hráči mají většinou intenzivní rozvoj kondice, ale o brankářích se moc nemluví.

Bolí to. Trošku si dělám srandu, je to jiná dřina než mají přímo hráči. My máme hodně padání, což zrovna na umělce není nic příjemného, ale dá se to zvládnout. Ta pauza přes Vánoce už na mě byla i dlouhá a do přípravy jsem se už na tréninky těšil.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru