Chodíte na fotbal? Hrozí vám ztráta sluchu, slepota, ale i jiné vážné úrazy. Nedělejte toto
Foto: Policie ČR
Sport

ČR - Během fotbalových utkáních přibývá úrazů spojených s používáním nebezpečné pyrotechniky. Varují před tím čeští policisté.

První kolo nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže je minulostí, ale fanoušci se můžou těšit na další utkání již o nadcházejícím víkendu. Bohužel, již úvod sezóny ukázal, že při většině utkání fanoušci přispívají k atmosféře nejen svými hlasivkami a nápaditou choreografií, ale používají i zábavní pyrotechniku. "Ta však představuje významná bezpečnostní a zdravotní rizika, o čemž se mohl přesvědčit jeden z fanoušků SK Slavia Praha, kterému při utkání v Olomouci tzv. „dělobuch“ explodoval přímo v ruce. Nejen, že tím vážně poranil sám sebe, ale především ohrozil i další zúčastněné osoby, které se v hostujícím sektoru vyskytovaly," uvedla Ivana Nguyenová, mluvčí Policejního prezidia ČR.

Síla exploze, hlasitost výbuchu, teplota hoření až 2000°C, možnost zahoření vybavení stadionu, popáleniny, trvalá ztráta sluchu, zraku či končetin, kouřové efekty a s tím spojené chronické zdravotní obtíže a v neposlední řadě panika - to vše jsou rizika, které pyrotechnické výrobky představují, žel ne všichni fanoušci si je uvědomují. "Jejich držení či užití na stadionech rovněž představuje i legální odpovědnost. Jedná se o přestupkové jednání a v některých případech i o trestný čin, přičemž vždy záleží na konkrétních okolnostech," dodává policejní mluvčí.

Policie proto upozorňuje, že každý pyrotechnický výrobek má stanoveny podmínky bezpečného použití obsahující mj. minimální bezpečnou vzdálenost, která přesahuje dostupný prostor na fotbalových stadionech. "Z výše uvedeného vyplývá, že jakékoliv bezpečné použití pyrotechniky na stadionech neexistuje," upozornila Ivana Nguyenová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru