Ambulantní gynekologové začnou nově sloužit v nemocnicích. Budou u porodů i operací
ILUSTRAČNÍ FOTO. ZDROJ: KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ
Zajímavosti

Česká republika - Gynekologové provozující praxi se budou nově podílet na zajištění pohotovostních služeb, porodů a operačních výkonů v nemocnici. Odborná společnost a zdravotní pojišťovny se za podpory Ministerstva zdravotnictví dohodly na propojení ambulantní a nemocniční péče. „Posílí to odbornost lékařů, komfort pacientek a napomůže v řešení personální situace v lůžkových zařízeních,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví, Česká gynekologická a porodnická společnost a všechny zdravotní pojišťovny podepsaly memorandum, kde se zavázaly, že ambulantní gynekologové a porodníci se budou podílet na zajištění pohotovostní služby v nemocnicích s porodnickým oddělením minimálně v rozsahu 2 pohotovostních služeb v měsíci po dobu 5 let od data uzavření smluvního vztahu, a na porodech a operačních výkonech po dobu 5 let od data atestace.

„Praxe v ambulanci se postupem času stává jednostrannou a lékař ztrácí spojení s oborem. Díky vazbě na nemocnici bude mít pravidelný kontakt s medicínským poznáním a bude si tak udržovat odbornou erudici. Jednoznačně to povede ke zvyšování kvality péče. Pozitivní dopad pocítí samozřejmě i samotné pacientky. Nejenže lékař pacientce poskytne velmi kvalitní péči v průběhu těhotenství, ale bude moci provést i samotný porod v porodnici.,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

Zapojení ambulantních gynekologů pomůže řešit i nedostatek lékařů v některých nemocnicích. „Spolupráce s ambulantní sférou nám pomůže vykrýt chybějící lékaře. Kromě toho si mladí lékaři budou bezprostředně po studiích udržovat vztah s vědou a oborem, což považuji v prvních pěti letech jejich praxe za nesmírně důležité,“ uvedl ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl.

Memorandum se týká pouze lékařů, kteří po jeho podpisu složí atestační zkoušku z oboru gynekologie a porodnictví.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru