Na jaře mohou být díky Nadaci ČEZ vysazeny nové stromy. Města a obce mohou žádat o grant do konce ledna
Díky Nadaci ČEZ a grantu Stromy mohli v loňském roce vysadit zaměstnanci obce Veliká Ves patnáct lip srdčitých, a to podél Doupovské dráhy na návětrné straně Vitčic. Nová liniová výsadba má přitom v budoucnu snížit prašnost z pole, které Vitčice odděluje od sousedních Podlesic. Foto: ČEZ
Zajímavosti

Severní Čechy – Čtyři sta podpořených projektů výsadby zeleně a 92 125 vysazených stromů; to je osmiletá bilance grantového řízení Nadace ČEZ, které má prostý název – Stromy. Jen v Ústeckém kraji bylo od roku 2011 vysazeno 22 298 stromů či okrasných keřů, v Libereckém pak 910.

Grant Stromy pochopitelně vyhlásila Nadace ČEZ i pro letošní rok. Samosprávy, které chtějí výsadbu realizovat na jaře, mají nyní nejvyšší čas na podání žádosti. Posledním dnem, kdy ji lze podat, je totiž 31. leden.

Převážně lípy, javory a habry, různé druhy jehličnanů a ovocných stromů či rozmanité okrasné keře během uplynulých let zapustily kořeny v obydlených místech i ve volné krajině. Někde byly ozdraveny původní aleje u silnic a polních cest, jinde byla obnovena, případně zcela nově vznikla, liniová, sadová či parková výsadba. Jeden strom přitom za svůj život odebere z atmosféry přibližně jednu tunu CO2. Celkově tak stromy vysazené za podpory Nadace ČEZ zadrží přes 92 tisíc tun CO2. Kromě okrasného účelu pak na mnoha místech slouží vzrostlé listnáče a jehličnany například i jako protiprašná nebo protihluková bariéra.

1801cez1

Také v Braňanech na Mostecku využili vloni možnost získat grant na obnovu původní aleje hrušní podél turistické cesty vedoucí z obce pod vrch Kaňkov. Vysazeno bylo dvaadvacet hrušní, k nimž přibyly i čtyři krmítka pro drobné ptactvo s logem Nadace ČEZ. Ta obci přispěla na výsadbu 149 929 korunami. Foto: ČEZ

„Stromy doprovázejí naše cesty odjakživa, proto jejich vykácení nebo špatný stav málokdy unikne naší pozornosti. Obvykle považujeme lokality s bohatou zelení za přívětivější. Stromy ale zdaleka neplní jen estetickou funkci. Šikovně umístěná zeleň také snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty. Funguje jako významný producent kyslíku, částečně vzduch zbavuje škodlivých plynů a pachů a slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna,“ doplňuje Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Ochrana životního prostředí je tudíž podstatou grantového řízení Stromy, které Nadace ČEZ pravidelně vypisuje již od roku 2011. Jen vloni tak obcím Skupina ČEZ se svou nadací darovala na výsadbu 3,7 milionu korun. „Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, což nás velice těší. Stejně tak i to, že jim můžeme vycházet vstříc a zároveň tak přispět ke snížení emisí CO2 a dalších škodlivých látek. Vždy máme radost, když vidíme, že se do výsadby zapojí celé rodiny s dětmi, které tak mají od útlého věku možnost uvědomit si, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ještě Michaela Ziková.

1801cez2

Dvě lípy srdčité vysadily vloni děti z Proboštova u pomníku obětem nacismu v letech 1938 až 1945. Obě lípy srdčité přitom doplňují liniovou výsadbu dalších třinácti stromů v parkovacích zálivech ulice Kpt. Jaroše, jimiž jsou javory mléče. Obci přispěla na výsadbu nové zeleně Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy, a to částkou 110 250 korun. Foto: ČEZ

Také letos mohou města a obce získat například na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn nadační příspěvek v maximální výši 150 tisíc korun. Jednou z podmínek je výsadba původních a pro danou lokalitu vhodných dřevin. Tam, kde chtějí výsadbu realizovat na jaře, si ale musí s podáním žádosti pospíšit, a to do 31. ledna. Druhé kolo přijímání žádostí do grantového řízení Stromy v rámci podzimní výsadby pak proběhne v květnu. Každá obec či město mohou o příspěvek požádat jednou za rok. Více podrobností na http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/stromy.html

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru