Lidé v kraji vynaloží ročně skoro patnáct tisíc na péči o své mazlíčky
V každé druhé domácnosti vás uvítá pes, a to i přes to, že jeho pořízení i roční výdaje jsou poměrně vysoké. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Bez domácího mazlíčka si neumí život představit 64 % obyvatel Ústeckého kraje. Pořizovací náklady za všechny mazlíčky, které mají obyvatelé Ústecka v současné době doma, činí průměrně 3 900 Kč a roční náklady na živobytí mazlíčků v kraji průměrně dosahují výše 14,6 tisíc korun (v ČR je to také okolo 14 tis. Kč). Zjistil to průzkum České spořitelny.

V průměru mají nějakého domácího mazlíčka 3/4 českých domácností. Čtvrtina získala své domácí zvíře darem. Většinu domácích mazlíčků si sami kupují, a to obvykle přímo od chovatele nebo ve zverimexu. Mazlíčci se těší vysoké pozornosti, lidé jim věnují v průměru dvě hodiny denně. A skoro polovina Čechů, by se byla ochotná kvůli nim i zadlužit.

"V každé druhé domácnosti vás uvítá pes, a to i přes to, že jeho pořízení i roční výdaje jsou poměrně vysoké. 85 % Čechů si psa kupuje přímo od chovatelů a v průměru investuje do pořízení psa skoro pět tisíc korun. Jen 5 % majitelů si pořídí psa z útulku. Roční náklady je pak vyjdou na 13 200 Kč a péče o psa jim zabere až tři hodiny denně," komentuje Marek Šubr, manažer výzkumu v České spořitelně. Ostatně, z mezinárodního srovnání Češi vychází dokonce jako jedni z nejvášnivějších pejskařů. O něco častěji si psa pořizují ženy než muži (52 % žen vs. 45 % mužů). Pes je častěji součástí domácností v menších obcích - zatímco v obcích do 1000 obyvatel najdeme 63 pejskařů na 100 obyvatel, například v Praze je to jen 35. Také v každé druhé domácnosti na Ústecku najdete psa a majitelé za péči o něj vynaloží ročně 13 200 Kč. Cena za pořízení psa se v kraji pohybuje okolo 3 100 Kč, což je nejnižší cena ve srovnání s ostatními kraji, naopak nejvíce za psa zaplatí Jihomoravané - 7 200 Kč.

A právě psům, jako jediným z mazlíčků, dopřávají jejich majitelé výcvik, Češi do něj investují v průměru 1 800 Kč. Psi jsou navíc nejčastěji rozmazlovanými domácími mazlíčky - svému nejlepšímu příteli dopřává speciální péči pětina pejskařů a ročně za ni utratí v průměru 1 300 Kč. U ostatních zvířat je procento minimální. Oplátkou si vydělává jen 2 % psů, například reklamou, odměnou na soutěži, přehlídce či závodech. Průměrně si majitel "pracovitého" domácího mazlíčka přijde ročně na 2 600 Kč.

1901kocka

Každá pátá domácnost v Ústeckém kraji chová kočku. Ilustrační foto: CC0

Každá třetí domácnost bydlí u své kočky, v Ústeckém kraji je to každá pátá domácnost. Zvíře pověstné svou nezávislostí patří mezi ty nejčastěji darované, jako dárek se kočka ocitla v polovině rodin, pouze čtvrtina si jí koupila, obvykle od chovatele, a každý pátý jí našel. Průměrné pořizovací náklady sotva překročí tisícikorunu, v Ústeckém kraji je to dvojnásobek (nejdražší kočky jsou v Praze, na jejich pořízení je tam potřeba okolo 3 400 Kč). Průměrné náklady na roční péči majitele vyjdou na 7 900 Kč, a právě obyvatelé Ústeckého kraje sahají nejhlouběji do peněženky - jejich roční výdaje činí 11 500 Kč.

Každý šestý Čech má doma finančně i časově nenáročné rybičky, roční náklady se u rybiček pohybují do dvou tisíc korun, pořízení akvária ale patří k nejdražším jednorázovým výdajům; průměrně do něj Češi investují 2 700 Kč. Každá desátá rodina má doma králíka, 40 % ho dostane darem, roční péče vyjde na 3 900 Kč. Pětici nejpopulárnějších domácích mazlíčků v českých domácnostech uzavírá papoušek. Nejčastěji si ho majitelé pořizují za částku do 1 000 Kč, za některé druhy opeřenců ale zaplatili i desítky tisíc korun. Roční výdaje se pohybují okolo 3 600 Kč.

1901rybicky

Roční náklady u rybiček dělají asi dva tisíce korun. Ilustrační foto: CC0

Zdravotní péče o mazlíčky stojí ročně v průměru 1 200 Kč, stejně tak v Ústeckém kraji. V případě nutnosti jsou ale Češi ochotni zaplatit za případnou operaci v průměru až 10 tisíc korun. Kvůli svému domácímu mazlíčkovi se někdy zadlužilo 6 % majitelů (ale až 10 % obyvatel Ústecka, v Praze dokonce 12 %). Dalších 38 % (35 % na Ústecku) si ale takovou situaci dovede představit, zejména pokud by finance potřebovali k operaci či jinému zdravotnímu ošetření zvířete. Majitelé připouštějí i možnost půjčky na zaplacení samotné koupě mazlíčka či na krmení nebo další potřeby s péčí o mazlíčky spojené.

8% majitelů nechalo své mazlíčky proti podobným nenadálým výdajům pojistit, nejčastěji pojištěným zvířetem je pes, páníčkové tuto službu sjednali každému pátému psu.

Když už dojde na nešťastnou událost v podobě smrti mazlíčka, většina majitelů jim vlastními silami vykope hrobeček.

Po Vánocích do útulku?

Prakticky ve všech domácnostech se o mazlíčka stará nějaký dospělý, děti se zapojují jen v necelé pětině domácností, častěji je to v případě, že chovaným zvířetem je hlodavec. Křeček je součástí 5 % českých domácností a v polovině rodin se o něj starají právě děti.

Domácí mazlíčci, navzdory přání nejednoho dítěte, ale nebývají obvyklým vánočním dárkem. Mýtus o přeplněných zvířecích útulcích, kam lidé odkládají po Vánocích živé "nevhodné dary", se řada útulků snaží dlouhodobě vyvrátit.

Pod stromečkem se tak spíše než domácí mazlíček objevují dárky pro zvířata. Rybičky mají sice smůlu, ale do hraček pro psy majitelé ročně investují 400 Kč, pro kočky a papoušky 200 Kč, králíkům nadělí hračky maximálně do stokoruny.

Průzkum pro Českou spořitelnu realizovala společnost KANTAR, sběr dat probíhal metodou online CASI, zúčastnilo se jej 1 120 respondentů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru