Nad Jedovou chýší se otevřelo unikátní muzeum historických počítačů. Navštívit můžete i strašidelné podzemí!
Jedová chýše - tak trochu strašidelné podzemí například s laboratoří Viktora Frankensteina. Foto: Město Žatec
Zajímavosti

Žatec - Malé muzeum počítačů, které ukazuje historickou výpočetní techniku ze 70. a 80. let, se ve čtvrtek otevřelo v restauraci U Zlatého beránka na Hošťálkově náměstí.

Některé vystavené modely není možné vidět jinde v Evropě. Muzeum je úplnou novinkou, která si klade za cíl přilákat více návštěvníků na Hošťálkovo náměstí i do samotné restaurace. V ní se dají koupit i vstupenky do Jedové chýše, první veřejně přístupné části žateckého podzemí.

Retro Computer, jak se oficiálně nazývá nová expozice historické výpočetní techniky, tvoří část soukromé sbírky Pavla Jambora, kterého technika přitahovala od mládí. Kvůli tomu chodil do Svazarmu, věnoval se elektrotechnice jako koníčku, poté pracoval jako programátor a od roku 1992 v oboru počítačů podniká. „Můj první počítač byl Commodore, proto jsem později chtěl mít sbírku všech jeho modelů,“ vyprávěl při otevření expozice Pavel Jambor.

0504pocitace2

Nově otevřené muzeum Retro computer. Foto: město Žatec

V současném muzeu jsou tak všechny modely značky Commodore, slavné Atari, Sharp, Robotron, ale nechybí ani atraktivní modely, jako třeba český počítač IQ 151, na kterém se studenti v 80. letech učili základy výpočetní techniky na středních školách. V muzeu nechybí první přenosný počítač v Československu, první notebook u nás nebo unikátní model, který se kdysi v Japonsku prodával jen 7 měsíců. Celá expozice, již navrhoval scénograf mosteckého divadla, je laděná do stylu doby socialismu, což odpovídá době, ze které počítače pocházejí. V nabídce je i možnost zahrát si dobové počítačové hry.

Muzeum historických počítačů je určené pro veřejnost, ale také pro školy. Ty si mohou prohlídky domlouvat, pro veřejnost je otevřeno vždy v otevírací dobu restaurace, tedy od úterý do soboty vždy od 11 hodin. „Doufáme, že Retro Computer přispěje k oživení této části města a přivede i více návštěvníků do restaurace, rádi zde přivítáme i školy,“ uvedla provozovatelka restaurace Kateřina Malá.

Součástí nabídky pro návštěvníky je také Jedová chýše, atraktivně upravené dvoupatrové podzemí, které od letoška zasahuje i pod sousední budovu. I podzemí, tak trochu strašidelné například s laboratoří Viktora Frankensteina, si klade za cíl oživit centrum Žatce, konkrétně Hošťálkovo náměstí.

Stejný plán, oživit tuto část centra, má také město Žatec, proto plánuje na náměstí vybudovat letos tři předzahrádky – jednu před Zlatým beránkem, další dvě před klubem Budík a Sedmikráskou. Letáky a pozvánky do Retro computer i do Jedové chýše mají být k dostání také na infocentru radnice.

Retro computer

otevírací doba: út – so: 11.00 – 18.30, pá: 11.00 – 14.00

vstupné: 80 Kč

pro školy: po domluvě

Jedová chýše

otevírací doba: so 11.00 – 17.00

vstupné: 60 Kč

(KAS)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru