Krajina se probouzí k životu. Dokument Místa života ukazuje nejrůznější způsoby rekultivace
Krajinný ekolog a průvodce pořadem Tomáš Gremlica. Foto: ČT
Zajímavosti

Karlovarský kraj - Příběh krajiny, která přišla o svůj organismus a ráda by jej získala zpět. O tom, jak člověk získává, co potřebuje - ale i o tom, jak by měl vracet, co si půjčil. Nový dokument České televize představil způsoby rekultivace takzvaných nepřírodních biotopů. V premiéře viděli diváci Místa života na Velikonoční pondělí na ČT2. Reprízu můžete sledovat na stejném kanálu v sobotu 27. dubna od 11.35 hodin.

„Dokumentární film jsme natáčeli na výsypkách po těžbě hnědého uhlí na Sokolovsku a Mostecku, na haldách po těžbě černého uhlí na Kladensku a Zbýšovsku, v kamenolomech u Trněného újezdu a u Vápenné nebo v těžebnách písku a kaolinu u Bzence a u Kaznějova,“ popisuje krajinný ekolog a průvodce pořadem Tomáš Gremlica. „Těžba nerostných surovin v rozumné míře, v rozumném čase a v rozumných místech je nezbytná k zajištění potřeb společnosti. Jaká je ale budoucnost těžbou ovlivněných a poškozených částí krajiny? Na tuto otázku dávají odpověď „Místa života“.“

2304rekultivace

Z natáčení. Foto: ČT

Stejně jako má každý člověk během života svůj příběh, píše si ho i krajina. Její příběh je ale mnohem delší a rozmanitější. Navíc do něj často vstupují svými zásahy právě lidé, kteří se snaží získat, co potřebují. Jak by ale měla příroda získat zpátky, o co přišla? „Plochy, které jsou narušeny, degradovány nebo dokonce zdevastovány lidskou činností, mohou být rekultivovány jak klasickými způsoby, tak rekultivací lesnickou, vodohospodářskou nebo tou, kdy jsou vytvářeny rekreační areály nebo plochy určené k zástavbě. Optimálním řešením je vhodná kombinace klasických technických a biologických rekultivací s přírodě blízkými způsoby obnovy, které využívají potenciál přirozené nebo usměrňované ekologické sukcese. Při nich v krajině vytváříme ideální jemnozrnnou mozaiku různých ekosystémů,“ dodává Tomáš Gremlica.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru