V zooparku se po mnoha letech otevřel zcela nový výběh. Můžete v něm vidět zajímavou šelmičku
Nově zbudovaná expozice byla otevřena při příležitosti oslav Dne Země. Najdete ji u dětské zoo. Zdroj: zoopark
Zajímavosti

Chomutov - Od dubna mohou návštěvníci chomutovského zooparku obdivovat zajímavou šelmičku, charzu žlutohrdlou. Má tady i svoji nově zbudované expozici. Zoopark ji slavnostně otevřel při příležitosti oslav Dne Země 20. dubna za přítomnosti zástupců města a autora architektonické studie Ing. arch. Kamila Bílého.

„Máme velkou radost, že se v zooparku po mnoha letech podařilo opět otevřít zcela nový výběh. Jeho obyvatelky si rozhodně zaslouží prostor, který jim poskytne možnost předvádět návštěvníkům všechny své kousky,“ říká ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Aktuálně je ve výběhu k vidění naše nejstarší samice, do budoucna počítáme přidat do expozice ještě chovný pár a budeme doufat v další přírůstky,“ doplnil vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Zoopark Chomutov se chovem charz žlutohrdlých zabývá od roku 2003, kdy dovezl první dva jedince z ruských zoologických zahrad. Aktuální počet těchto specifických zvířat je pět, dva chovné páry a jedna stará samice. V České republice můžete tyto kunovité šelmy obdivovat kromě Chomutova již jen v Olomouci. Úspěšné odchovy, v roce 2009 a 2010, si ale připisuje pouze zoo chomutovská.

Charza žlutohrdlá

- Blízká příbuzná naší kuny skalní a kuny lesní, obává subtropické a tropické pralesy jihovýchodní a východní Asie, smíšené lesy Himálaje a východního Ruska.

- Aktivní je ve dne, a tak návštěvníky zoo často baví svými husarskými kousky. Ve volné přírodě potravu loví ve skupině dvou až tří jedinců, vzácně až sedmi.

- Volně žijící charzy dokáží, stejně jako naše kuna skalní, žít ve městech a potravu si k nelibosti lidí obstarávat i z odpadkových košů.

2604charza1

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru